Afschilderadvies voor jouw maatwerk kozijnen

Rob Bertu
3 maart 2022

Alle kozijnen van Toelevering Online worden in de fabriek al voorzien van een uitstekende basisbehandeling. De kozijnen, ramen en deuren worden eerst voorzien van een impregneerlaag (grondverf). Deze laag wordt aangebracht met behulp van een flowcoatinstallatie. Deze impregneerlaag loopt in alle groeven en naden en sluit het kozijnhout volledig af, zodat de zuigende werking uit het hout weg is. Vervolgens wordt er een voorlaklaag op het kozijn gespoten. Na het monteren van de kozijnen, moeten deze nog afgelakt worden. Rob Bertu van PPG Industrial Coatings geeft in deze blog advies over hoe je jouw maatwerk kozijnen het beste kunt aflakken. Lees je mee?

Kozijnen eenmalig aflakken

Zodra een kozijn gemonteerd is, dient deze eenmalig afgelakt te worden. Bij PPG Industrial Coatings adviseren wij om de kozijnen af te lakken met een duurzame watergedragen (af)lak. Ons advies is om hier Sigma Torno watergedragen lak voor te gebruiken. Watergedragen lak heeft als voordeel dat het elastischer is dan lak op terpentinebasis. Door de elasticiteit zal de lak minder snel slijten dan lak op terpentinebasis. Voor de lak op terpentinebasis adviseert Rob de volgende producten:

Sigma S2U Gloss
Sigma S2U verlengt de onderhoudscyclus voor buitenhoutwerk tot wel 8 jaar.

Sigma S2U Allure Gloss
Sigma S2U Allure verlengt de onderhoudscyclus voor buitenhoutwerk tot wel 10 jaar. Het hout wordt optimaal beschermd dankzij een duurzame bindmiddelcombinatie. Duurzaam voor portemonnee, milieu én uw schilderwerk.

Al deze lakken zijn als blik in diverse winkels verkrijgbaar. Alvorens je gaat aflakken dient het kozijn eerst voorbehandeld te worden, Rob geeft hierin het volgende advies.

Voorbehandeling

  • Het geheel grondig reinigen met een geschikt reinigingsmiddel;
  • Kaal gekomen hout goed opzuiveren door middel van schuren;
  • Intacte lagen opruwen door middel van schuren met schuurpapier met maximaal korrelgrootte P220;
  • Eventuele beschadigingen aan de voorlaklaag kunnen na schuren bijgewerkt worden met Sigma S2U Allure Primer.

Externe factoren die invloed hebben op de kozijnverf

Er zijn diverse externe factoren die invloed hebben op de duurzaamheid van het aangebrachte schilderwerk op de kozijnen. Bevindt de verf op het kozijn zich aan de binnen- of buitenzijde van het huis? En wanneer deze zich aan de buitenzijde bevindt, is de omgeving van het kozijn dan landelijk, industrieel of misschien wel schaduwrijk, weerbelast of niet weerbelast?

Schilderwerk regelmatig reinigen voor optimale duurzaamheid

Wij adviseren om het schilderwerk regelmatig te reinigen om zo de prestatie en duurzaamheid van de verf positief te beïnvloeden. De geschikte reinigingscyclus hangt af van de belastingsgraad. Zo zal een kozijn dat aan de kust of in een schaduwrijke omgeving geplaatst wordt sneller vervuild raken dan een kozijn in een landelijke omgeving. Een handig moment om schilderwerk op hout te reinigen, is tijdens het wassen van de beglazing.

In onderstaande tabel adviseert Sigma het aantal reinigingsbeurten voor geschilderd hout in diverse gebieden. Het aantal reinigingsbeurten voor binnenschilderwerk is niet opgenomen in de tabel. Hiervoor geldt dat het aantal reinigingsbeurten afhankelijk is van het bewoners-/gebruikersgedrag.

Reinigingsmiddel om kozijnen schoon te maken

Kozijnen die afgeschilderd zijn met Sigma S2U Allure of S2U Allure Gloss kunnen het beste gereinigd worden met pH-neutrale reinigingsmiddelen die oplosmiddelvrij zijn. In de meeste gevallen is een huishoudelijk reinigingsmiddel hier geschikt voor. Omdat binnenschilderwerk doorgaans vaker wordt gereinigd, adviseren wij hiervoor milde onderhoudsproducten te gebruiken. Wil je meer weten over het schoonmaken van kozijnen? Lees dan onze blog over kozijnen schoonmaken.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste aflak?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste aflak voor jouw maatwerk kozijnen? Het team van Toelevering Online helpt je graag! Stel je vraag via de chat of WhatsApp, neem telefonisch contact op of vul het contactformulier op de website in.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×