Inbraak

Hoe veilig is mijn huis? Check het met deze checklist!

Niek
30 oktober 2019

Het is herfst en de wintermaanden komen eraan, maar dat houdt inbrekers niet tegen. Integendeel zelfs! In de herfst en winter wordt er juist het meest ingebroken. Om te kijken of jouw huis goed beveiligd is tegen inbrekers, hebben we samen met onze partner Voskamp Groep een checklist gemaakt om de kans op inbraak bij jouw huis te verkleinen.

1. Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk

Hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk worden gekenmerkt als inbraakwerend. Sloten die dit keurmerk bevatten herken je aan het logo op het slot. Naast het SKG-logo zie je één, twee of drie sterren. Dit geeft de mate van inbraakwerendheid aan. Eén ster betekent dat het slot moet worden toegepast met tenminste één ander gecertificeerde maatregel. Sloten met twee sterren zijn sterk genoeg om zelf toe te passen, hiermee wordt de actie van de inbreker met minstens drie minuten vertraagd. Als er naast het SKG-logo drie sterren staan, betekent dit dat inbrekers minimaal vijf minuten nodig hebben om het slot te forceren.

Helemaal inbraakwerend is gecertificeerd hang- en sluitwerk dus niet, maar reken maar dat inbrekers het liefst huizen opzoeken waar ze wél snel binnen zijn. De ramen en deuren van Toelevering Online worden standaard geleverd met gecertificeerd hang- en sluitwerk. Zorg dat je niet alleen je (nieuwe) deuren beveiligt, maar vergeet ook de ramen en bijvoorbeeld de schuur niet.

2. Verlichting bij buitendeuren

Om inbraak tegen te gaan, is het daarnaast verstandig om de buitendeuren te verlichten. Inbrekers houden er niet van om in het licht te staan en al helemaal niet als de buren ze kunnen zien! Installeer bijvoorbeeld een tijdschakelaar, zodat het licht automatisch aangaat als het gaat schemeren. Je kan ook gebruikmaken van een buitenlamp met sensor die aangaat als er iemand aankomt.

3. Ruim alles op rondom huis

Een groot gedeelte van de inbraken zijn gelegenheidsinbraken. Als inbrekers zien dat er spullen rondom het huis liggen die ze kunnen gebruiken om je huis binnen te dringen, gebruiken ze die! Denk bijvoorbeeld aan een ladder of trapje. Ruim daarom altijd alles goed op, ook als je maar even weg van huis gaat.

4. Sluit alle ramen en deuren

Zorg ervoor dat je altijd al je ramen en deuren sluit als je weggaat. Je sloten kunnen nog zo goed zijn, een open raamp is sowieso niet veilig. Klinkt misschien logisch, maar we vergeten allemaal weleens iets toch? Doe daarom altijd een check voordat je weggaat.

5. Sociale controle

Ga je op vakantie? Zorg er dan voor dat je huis tóch bewoonbaar lijkt. Je kunt je buren vragen om een oogje in het zeil te houden, de brievenbus te legen en de rolluiken omhoog en omlaag te doen.

Inbraakveilig?

Voldoet je huis aan de punten van de checklist? Dan is jouw woning minder aantrekkelijk voor inbrekers en is er dus een kleinere kans op inbraak. Desondanks is het belangrijk dat je altijd scherp blijft om een inbraak te voorkomen! Heb je vragen over de veiligheid van de sloten van onze deuren en ramen? Onze klantenservice is op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur bereikbaar om al je vragen te beantwoorden.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×