Hoe monteer ik glas in een kunststof kozijn?

Klantenservice
8 oktober 2019

Goed geïsoleerd glas zorgt ervoor dat kou niet naar binnen kan dringen en dat het binnen warm blijft. Ook dempt het geluid, waardoor je minder last hebt van lawaai. Maar hoe plaats je glas in een kunststof kozijn? Dat lees je in deze blog.

Stappenplan plaatsen glas in een kunststof kozijn

In dit stappenplan leggen we uit hoe je glas plaatst. Wil je glas vervangen? Lees dan eerst hoe je glas uit een kozijn verwijdert of bekijk de video.

Stap 1: voorbereiding

Omdat je met glas aan de slag gaat, is het verstandig om veiligheidshandschoenen aan te doen en voorzichtig te werken.

Stap 2: controleer de rubberdichting

Voordat je het glas plaatst, controleer je of de rubberdichting goed zit. De rubberdichting is de rubberen strip die in het kozijn is gemonteerd en waar je het glas tegenaan zet, zorg ervoor dat dit netjes aansluit op het glas.

Stap 3: plaats glassteunen en glasvullingen

Om ervoor te zorgen dat het glas straks direct de juiste positie in het kozijn heeft, plaats je eerst glassteunen (glasblokjes). Deze glasblokjes zijn er in verschillende diktes, kies de juiste dikte zodat het glas mooi in het midden van het kozijn zit. De ruimte tussen het glas en het kozijn is rondom gelijkmatig verdeeld.

glasblokjes diverse kleuren Voorbeeld van glasblokjes

Stap 4: zet het glas in het kozijn

Als je de glassteunen hebt geplaatst, kun je het glas in het kozijn plaatsen. Gebruik hierbij veiligheidshandschoenen en werk zorgvuldig. Plaats het glas eerst aan de onderkant op de glassteunen. Let erop dat het glas goed op de glassteunen staat en diep genoeg in het kozijn wordt geplaatst, zodat het glas goed aansluit op het rubber in het kozijn.

Stap 5: plaats de kunststof glaslatten

Nadat het glas in het kozijn is geplaatst, moet het kozijn afgewerkt worden met de glaslatten. Bij het plaatsen van glaslatten begin je bij de kortste zijdes. Plaats de hoeken van de glaslat in de hoeken van het kozijnprofiel en sla de glaslat met een kunststof hamer vast. Doe dit vanuit het midden van de glaslat in de richting van de hoek van het kozijn. De langste glaslatten plaats je het laatst.

Sla de glaslatten met een kunststof hamer vanuit het midden vast in de richting van de hoek van het kozijn.

Verschillende kozijnen

In de basis kun je bovenstaand stappenplan voor het plaatsen van glas bij ieder type kozijn gebruiken. Bij een kozijn zonder draaiend deel is het van belang dat het glas goed gepositioneerd is in het kozijn.

Bij draaiende delen is dit tevens van belang, maar het meest belangrijk is dat de glassteunen op de juist plek in het draaiende deel worden geplaatst. Als dit goed gebeurd wordt het gewicht van het glas op de juiste manier overgebracht op de scharnieren. Doe je dit niet goed, dan is de kans groot dat je raam of deur naar verloop van tijd gaat doorhangen.

We lichten daarom een aantal draaiende delen uit, waar je de glassteunen moet plaatsen.

Draaikiepraam en deuren

Voor het plaatsen van glas in een draaikiepraam heb je minimaal vier glassteunen nodig. Hiervan plaats je er twee in de rechterbovenhoek en twee in de linkeronderhoek van het raam. Ditzelfde geldt voor het plaatsen van glas in deuren.

Schuifpui

Bij een schuifpui plaats je ook minimaal vier glassteunen. Deze plaats je op een andere plek dan bij de deuren. De eerste twee worden op de langste zijde links en recht bovenin geplaatst iets onder de bovenzijde. De andere twee glassteunen plaats je aan de linker en rechterkant van de onderzijde.

Meer weten?

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je glas plaatst in een kunststof kozijn? Of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 16:30.

Wilt u het glas in de kunststof kozijnen laten leveren door ons? Dat kan! Toelevering Online levert kozijnen door heel Nederland. Van Alkmaar, Den Haag en Middelburg tot aan Roermond, Enschede en Emmen.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×