Plaats een kunststof kozijn in 5 stappen

Plaats een kunststof kozijn in 5 stappen
5 september 2019

Bij Toelevering Online bestel je eenvoudig kunststof maatwerk kozijnen voor je nieuwbouwproject. Om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen, is het handig dat je precies weet hoe je deze kozijnen plaatst. We helpen je graag op weg met een stappenplan. Wij zijn in dit stappenplan uitgegaan van een kozijn dat geplaatst wordt in een bestaande situatie.

Stelkozijnen

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de nieuwe kozijnen, is het van belang om te weten dat een stelkozijn noodzakelijk is bij het plaatsen van de kunststof kozijnen van Toelevering Online. Een stelkozijn is een frame die in de muuropening wordt geplaatst. Tegen het stelkozijn wordt een kozijn met aanslag gemonteerd. Als er geen stelkozijn aanwezig is, dient deze eerst geplaatst worden alvorens het kozijn gemonteerd wordt. De kunststof kozijnprofielen van Toelevering Online worden enkel met aanslag geleverd, waardoor een stelkozijn noodzakelijk is voor het plaatsen. In dit stappenplan gaan we dan ook uit van het plaatsen van een kunststof kozijn met stelkozijn.

Stappenplan plaatsen kunststof kozijn nieuwbouw

Stap 1: bepaal de juiste maat van je nieuwe kunststof kozijnen

Natuurlijk is het allereerst van belang dat je het kozijn met de juiste maatvoering besteld. Meet de muuropening op van metselwerk tot metselwerk en zorg ervoor dat je rondom 0,5 cm speling houdt voor eventuele werking in verband met temperatuurverschillen. Is het raamgat 100 x 100 cm, houd dan rekening met een buitenwerkse kozijnmaat (inclusief aanslag) van 99 x 99 cm.

Stap 2: voorbereiding

Voor het plaatsen van de kozijnen is het belangrijk dat je de kozijnen controleert op haaksheid. Als de kozijnen niet haaks zijn, kunnen er namelijk kieren ontstaan. Dat wil je uiteraard voorkomen.

Stap 3: plaats het stelkozijn in de muuropening

Indien er een bestaand stelkozijn aanwezig is, check dan of deze nog in goede staat. Bij twijfel: altijd het oude verwijderen en een nieuw stelkozijn plaatsen. Plaats rondom in de muuropening het stelkozijn. Doe dit door het stelkozijn op de spouwlat of de stenen te bevestigen. De dikte van het stelkozijn is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die aanwezig is. Om ervoor te zorgen dat het kozijn straks helemaal waterdicht en afgewerkt is, is het aan te raden een zwarte rubberen kunststof strip aan de buitenkant van het stelkozijn te plaatsen waar het aanslagrubber straks tegenaan drukt.

Stap 4: plaats het kunststof kozijn tegen het stelkozijn

Nu het stelkozijn is geplaatst, kan je het kunststof kozijn eenvoudig met behulp van de voorgeboorde montagegaten bevestigen. Zorg dat je het kozijn waterpas bevestigt. Dit doe je met behulp van afstandsblokjes en een waterpas.

Stap 5: afwerking

Voor de luchtdichtheid is het van belang dat je de aansluiting tussen het kozijn en het stelkozijn aan de binnenzijde met een kitvoeg op de rugvulling afwerkt.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met het plaatsen van het kozijn in een nieuwbouwproject? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, want we geven je graag antwoord op je vragen! Wij leveren namelijk de kunststof kozijnen door heel Nederland wanneer dat wenselijk is. Van Groningen, Haarlem en Breda tot Almere en Steenwijk. We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.30 uur.

Anderen bekeken ook:

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×