Wat is een sponning?

In de kozijnenwereld spreken we veel over sponningen. Deursponning, raamsponning, glassponning, binnensponning, buitensponning, kalksponning, renovatiesponning, noem maar op. Maar wat is een sponning nou eigenlijk? Niek legt het uit.

De definitie

De meeste houtwerken hebben aan de zijkant een langwerpig uitgeschaafd gedeelte. Deze inkeping noemen we de sponning. Een sponning kan diverse functies hebben. De benaming van de sponning geeft vaak de functie weer. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van sponningen.

Deur- of raamsponning (binnen)

Kozijnen met deur- of raamsponning aan de binnenzijde, zijn voorzien van een sponning aan de binnenzijde van het kozijn waar de deur of het raam invalt.  Deze sponning is dus voor een draaiend deel die naar binnen draait. Kozijnen met een draaikiepraam hebben dus altijd een raamsponning aan de binnenzijde, omdat een draaikiepraam altijd naar binnen opendraait. Ook wel een draai-kiepsponning genoemd

Deur- of raamsponning (buiten)

Een buitensponning zorgt ervoor dat het raam of de deur juist naar buiten opengaat, doordat het draaiende deel van buitenaf wordt gemonteerd en ook naar buiten opendraait.

Glassponning

Een glassponning is een infrezing in een deur of raamkozijn dat voorzien wordt van vast glas. Deze sponning is bedoeld om het glas in te plaatsen. Er wordt een aanslag gecreëerd waar het glas tegenaan wordt geplaatst.

Bovenstaand zijn allemaal voorbeelden van een sponning in het kozijn, een raam of deur. We maken ook een sponning rondom het kozijn om dit kozijn goed aan te laten sluiten op de bouwkundige constructie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Kalksponning

Naast binnen- en buitensponningen zijn er ook andere soorten sponningen, zoals een kalksponning. De kalksponning wordt vooral bij nieuwbouwprojecten gebruikt om een mooie aanslag rondom het kozijn te creëren.

Renovatiesponning

De naam zegt het eigenlijk al, maar een renovatiesponning wordt voornamelijk gebruikt bij renovatie en het vervangen van een kozijn. Het oude kozijn wordt verwijderd en het nieuwe kozijn wordt eenvoudig in de muuropening geplaatst tegen een bestaande spouwlat of een nieuw gemonteerd stelkozijn om een aanslag te creëren.

Configureer jouw kozijnen

Bij het configureren van jouw maatwerk kozijn kun je ook kiezen welke muuraansluiting je wenst. Weet je niet welke sponning de juiste is? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag! Onze klantenservice is op werkdagen en op zaterdag bereikbaar via chat, telefoon, mail en WhatsApp.

Toelevering Online levert zijn kozijnen door heel Nederland. Van het meest noordelijke punt in Friesland tot het meest zuidelijke punt in Limburg en het meest oostelijke punt in Overijssel tot het meest westerse punt van Zuid-Holland.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×