De voordelen en nadelen van aluminium kozijnen

Daan
15 september 2021

Waar voorheen bij verreweg de meeste kozijnprojecten hout als materiaal werd gekozen, zijn kunststof kozijnen en aluminium kozijnen steeds populairder. Past een strakke en industriële uitstraling bij jouw woning? Dan creëren de moderne aluminium kozijnen misschien wel precies de juiste look. Om je te helpen een keuze te maken, lichten we in dit artikel de kenmerken, voordelen en nadelen van aluminium kozijnen uit.

De voordelen van aluminium kozijnen

1. Strakke en moderne uitstraling

Aluminium kozijnen kenmerken zich onder andere door een moderne en strakke uitstraling. Hierdoor is dit materiaal zeer geschikt voor nieuwbouwprojecten, maar juist ook om klassieke of landelijke woningen een modern of industrieel tintje te geven. Doordat de aluminium profielen in diverse donkere en lichte kleuren verkrijgbaar zijn, creëer je met de kozijnen eenvoudig een unieke look die past bij jouw woning en wensen.

2. Sterk materiaal

Aluminium is zeer sterk en stabiel materiaal. Door de hoge kwaliteit zijn aluminium kozijnen betrouwbaar: de kozijnen zetten niet uit en krimpen niet bij warmte of kou. Daarnaast neemt aluminium geen vocht op en trekt het geen vuil aan. Hierdoor hebben aluminium kozijnen een lange levensduur. Het sterke karakter maakt dat aluminium zeer geschikt is voor grote deuren en ramen, zoals onze aluminium schuifpuien.

3. Duurzaam

Aluminium kozijnen zijn 100% recyclebaar. Mocht je de kozijnen na verloop van tijd willen vervangen, dan kan het materiaal geheel hergebruikt worden.

4. Onderhoudsvrij

Een woning vergt veel onderhoud, des te fijner als je kozijnen onderhoudsarm zijn. Anders dan bij hout kunnen aluminium kozijnen niet geverfd worden, waardoor je hier geen werk mee hebt. Daarnaast trekt aluminium geen vuil aan, dus af en toe een doekje eroverheen – bijvoorbeeld tijdens het ramen lappen – is voldoende.

aluminium schuifpui profiel CP130 Aluminium kozijnprofiel

Nadelen van aluminium kozijnen

In vergelijking met hout en kunststof heeft aluminium ook een aantal nadelen. Wij hebben de nadelen voor je op een rijtje gezet.

1. Duurder in aanschaf

Aluminium kozijnen zijn iets duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld houten of kunststof kozijnen. Om je een goed beeld te geven van het prijsverschil hebben wij van een aantal standaard kozijnen de prijzen in een overzichtelijke tabel gezet om je een beter beeld te geven.

Type kozijnMaatvoeringGlasAluminium kozijn prijs*Houten kozijn prijs* (mahonie)Kunststof kozijn prijs*
Vast glas1000 x 1000 mmHR++€ 484,66€ 266,08€ 252,01
Draaikiepraam1000 x 1000 mmHR++€ 845,99€ 484,01€ 360,63
Terrasdeur1100 x 2200 mmHR++ tweezijdig gelaagd€ 1.960,57€ 951,72€ 1.062,98
2-delige schuifpui2400 x 2200 mmHR++ tweezijdig gelaagd€ 3.269,66€ 2.393,02€ 2.839,49

*Prijzen zijn exclusief BTW

** Prijzen per augustus 2021

2. Beschadigingen en bijwerken van de lak

Als een aluminium kozijn beschadigd, is dit erg lastig te repareren. Je kunt een aluminium kozijn niet zo makkelijk bijwerken als bijvoorbeeld een houten kozijn. Is de kans op beschadigingen erg groot? Dan is een aluminium kozijn wat minder geschikt.

De verf van een aluminium kozijn bijwerken of helemaal vervangen is niet zo makkelijk als bij een houten kozijn. Je kunt namelijk niet zomaar een likje verf aanbrengen, aangezien verf een stuk minder hecht op aluminium. Wil je je woning regelmatig een nieuwe look geven door de kozijnen te verven, dan is aluminium misschien niet de juiste keuze.

3. Isolatie

De isolatiewaarde van een aluminium kozijn is veelal minder dan die van houten of kunststof kozijnen. Echter is het soort glas ook zeer bepalend als het gaat om isolatie. Als je voor een glassoort gaat met een lage U-waarde (hoog isolerend vermogen), zoals HR++ dubbel glas of HR+++ triple glas, dan is er nauwelijks verschil in aluminium, houten en kunststof kozijnen. In dat geval ben je bij alle materiaalsoorten zeker van goed geïsoleerde kozijnen.

Aluminium kozijnen samenstellen

Interesse in aluminium kozijnen? Bij Toelevering Online hebben we onder andere aluminium tuindeuren, aluminium voordeuren, aluminium draaikiepramen, aluminium vast glas kozijnen en aluminium deurkozijnen. Wij bieden daarnaast ook aluminium schuifpuien aan. Je stelt de aluminium kozijnen simpel en snel samen in de configurator.

Hulp nodig of vragen? Onze klantenservice staat van maandag tot en met zaterdag voor je klaar.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×