Sapeli mahonie hout bij Toelevering Online

Waarom de keuze voor mahonie hout?

Daan
12 december 2017

Kozijnen worden veelal vervaardigd uit hardhout dat afkomstig is van loofbomen. Het is echter ook mogelijk om kozijnen te maken van naaldhout (ook wel zachthout genoemd), wat afkomstig is van naaldbomen. Beide soorten hout zijn geschikt voor het maken van kozijnen. Dat kan verwarrend zijn, omdat hard- of zacht(naald)hout niets zegt over de hardheid of de duurzaamheid van het hout. Bij Toelevering Online vind je verschillende soorten hout voor onze houten kozijnen.

Waarom hardhouten kozijnen?

Heel vroeger werden kozijnen, ramen en deuren al van hout gemaakt. Het grootste verschil met de houten kozijnen van vroeger is dat de kwaliteit tegenwoordig veel hoger ligt en dat kozijnen daardoor veel langer mee gaan. De levensduur van hout is afhankelijk van twee factoren: de houtsoort en het onderhoud. Kozijnen die goed onderhouden worden, gaan veel langer mee dan kozijnen die niet op de juiste manier onderhouden zijn. Lees ook ons onderhoudsadvies voor houten kozijnen.

Sepali mahonie hout bij Toelevering Online Sapeli Mahonie hout en andere houtsoorten

Duurzaamheidsklasse

De duurzaamheidsklasse van houten kozijnen zegt iets over de levensduur van de kozijnen. De kwaliteit en duurzaamheid van hout wordt bepaald aan de hand van verschillende classificaties. Op basis van die classificaties worden houtsoorten ingedeeld in de juiste duurzaamheidsklasse.

Er zijn vijf verschillende duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 ‘zeer duurzaam’ is en klasse 5 ‘zeer weinig duurzaam’ is. Het verschil in levensduur tussen de verschillende klassen is groot. Hout uit de laagste klasse heeft een levensduur van maximaal 5 jaar, terwijl hout uit de 1e klasse een levensduur van 25+ jaar heeft.

De keuze voor mahonie hout

Wij hebben de houtkeuze van onze kozijnen gebaseerd op resultaten van grondig onderzoek. In dit onderzoek is ten eerste een selectie gemaakt in de beste hardhout soorten en de beste naaldhout soorten. Vervolgens is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van deze selectie houtsoorten.

Hardhout Naaldhout
Meranti Accoya
Sapeli Mahonie Finti
Sapupira

Deze houtsoorten voldoen stuk voor stuk aan de richtlijnen van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Bij Toelevering Online hebben we ze getest op verschillende onderdelen, zoals:

  • Volumieke massa
  • Sterkte
  • Hardheid
  • Duurzaamheid
  • Warmtegeleiding
  • Krimping en zwelling
  • Afwerking
  • Inbraakveiligheid
  • Onderhoud
  • Keurmerken
Keuze voor mahonie hout bij Toelevering Online Mahonie laat zich goed bewerken en is goed bestand tegen mechanische beschadigingen.

Sapeli Mahonie hardhout

Op basis van de resultaten van dit onderzoek heeft Toelevering Online gekozen voor Sapeli mahonie hardhout. Ten opzichte van de overige geteste houtsoorten laat mahonie relatief weinig kleurverschil zien. Het laat zich bovendien goed bewerken en heeft een hoge hardheid, waardoor het goed bestand is tegen mechanische beschadigingen. Het oppervlak van mahonie is gladder dan het oppervlak van andere hardhoutsoorten, omdat deze minder houtporiën en nerven bevat. Dat resulteert in een gladder eindresultaat. Mahoniehout is geclassificeerd in duurzaamheidsklasse 2 en heeft theoretisch een levensduur van 15 tot 25 jaar. In de praktijk kunnen kozijnen van deze houtsoort echter veel langer mee gaan, mits ze op de juiste manier onderhouden worden.

Eigenschappen van mahonie
Volumieke massa kg/m3 650-700
Sterkte klasse D40
Buigsterkte 40
E modul 13000
Hardheid vlgs. Janka (N/mm2) 6700
Duurzaamheid Klasse 2
Warmte geleiding in λ 0,16
Krimp/zwel Klasse 4
Afwerking DA/TA (dekkende afwerking/transparante afwerking)

Vragen?

Heb je vragen over de Sepali mahonie houten kozijnen of één van de andere houten kozijnen van Toelevering Online of wil je meer weten over ons houtonderzoek? Neem dan gerust contact met ons op!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×