Wat weegt glas?

Wat weegt glas?
15 januari 2020

Bij Toelevering Online leveren wij meerdere glassoorten. Zo hebben wij onder andere 1- en 2-zijdig gelaagd dubbel glas (HR++) en triple glas (HR+++) in ons assortiment. Al deze soorten glas variëren in gewicht. Ben je benieuwd naar het gewicht van deze verschillende glassoorten? Lees het in deze blog!

Gewicht glas

Bij het monteren van glas moet je rekening houden met het gewicht van glas. Het gewicht van glas wordt berekend door de oppervlakte van het glas (lengte x breedte) te vermenigvuldigen met de dikte in millimeters van het glas. De uitkomst hiervan moet vermenigvuldigd worden met 2.5. Waarom 2,5? Omdat glas 2,5 kg per vierkante meter weegt, per mm dikte glas.

Rekenvoorbeeld

Om het glas te berekenen moet je de opbouw van het glas weten. Per profiel kan de opbouw net iets anders zijn. Dubbel HR++ glas met een opbouw van 5/15/4 bestaat uit een glasplaat van 5 mm, een spouw van 15 mm en weer een glasplaat van 4 mm. In totaal is er dus een glasdikte van 9mm. Dus heb je 1 m2 HR++ glas met de opbouw van 5/15/4, dan wordt dit gewicht als volg berekend: 1m2 x 9 mm x 2,5 kg = 22,5 kg.

Bij Toelevering Online hebben wij deze berekening toegepast op onze glassoorten. Bekijk in het onderstaande overzicht het gewicht per glassoort.

Dubbel HR++ glas

HR++ standaard glas                                                                           22,5 kg per m2

HR++ 1-zijdig gelaagd glas                                                                  32,5 kg per m2

HR++ 2-zijdig gelaagd glas                                                                  30 kg per m2

 

Triple HR+++ glas                                                                                          

HR+++ standaard glas                                                                         30 kg per m2

HR+++ 1-zijdig gelaagd glas                                                                42,5 kg per m2

HR+++ 2-zijdig gelaagd glas                                                                40 kg per m2

 

“In de Arbowet is bepaald dat je maximaal 23 kg per persoon mag tillen.”

 

Gewicht kozijnen

Ben je ook benieuwd naar het gewicht van de kozijnen en deuren die wij bij Toelevering Online leveren? In de blogs “Wat weegt een houten kozijn” en “Wat wegen onze kozijnen en deuren” laten wij een overzicht zien van het gewicht van de populairste profielen. Zo kun je goed inschatten hoeveel personen je nodig hebt tijdens het lossen en plaatsen van je nieuwe kozijn.

Vragen?

Wil je meer weten over het gewicht van glas of heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij beantwoorden graag al je vragen! Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 22:00 en op zaterdag van 9:00 tot 16:30.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×