Beslagen triple glas ruiten?

Daan
29 oktober 2020

Heb je kozijnen met (nieuwe) triple beglazing en krijg je opeens te maken met beslagen ruiten? Dat kan, vooral in het voor- en najaar. Doordat triple beglazing hoge isolatiewaarden heeft, slaat er soms vocht op de buitenzijde van het raam. Lees hier meer.

Condensvorming

Als je nieuwe triple beglazing hebt en deze gaat beslaan, schrik je in eerste instantie misschien. Het is echter een normaal verschijnsel en juist een teken dat de beglazing naar behoren werkt. Triple glas heeft een hoge isolatiewaarde en laat weinig energie door, waardoor er bij een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid condensvorming kan ontstaan aan de buitenzijde van het raam.

Opdrogen

De condensvorming ontstaat meestal in de ochtend, omdat op dat moment de buitentemperatuur het laagst is en de luchtvochtigheid relatief hoog. Naarmate de temperatuur in de loop van de dag stijgt en de luchtvochtigheid daalt, zal ook het vocht van de ramen verdwijnen. We raden af om de ruit zelf droog te maken, aangezien dit weinig effect heeft. Zolang de omstandigheden buiten hetzelfde blijven, zal de condensvorming weer terugkomen. Even geduld dus tot het vanzelf verdwijnt.

Dubbel glas vs. triple glas

Twijfels over of er iets mis is met het glas, zijn in dit geval dus niet nodig. Vocht op de buitenzijde van het raam betekent juist dat er een hoge thermische isolatie is. Condensvorming komt ook bij dubbel glas voor, maar in mindere mate. Bij dubbel glas zal het vocht ook sneller verdwijnen dan bij triple glas, logischerwijs omdat de isolatiewaarden hier minder hoog zijn.

Vragen?

Heb je nog vragen over vocht op de ruiten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan voor je klaar van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 16:30 uur.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×