Inmetselkozijn en montagekozijn

Het plaatsen van kozijnen kun je op verschillende manieren doen. Over het algemeen onderscheiden we twee manieren voor het monteren van kozijnen; inmetselkozijnen en montagekozijnen (ook wel nastelkozijn genoemd). Bij een inmetselkozijn wordt als eerste het kozijn gesteld, daarna wordt de muur of wand om het kozijn heen opgebouwd. Bij een montagekozijn wordt eerst de wand opgebouwd die voorzien is van een sparing, waarna in deze sparing een kozijn in de wand wordt gemonteerd.

Inmetselkozijn plaatsen

Inmetselkozijnen zijn populair in het geval van nieuwbouw en als er bij een renovatie van een bestaande woning of bedrijfspand nieuwe wanden worden geplaatst. Het voordeel van een inmetselkozijn is dat je de muur bijna naadloos aan kan laten sluiten op het kozijn.

Montagekozijn plaatsen

Bij een montagekozijn is de muur al opgebouwd en moet je het kozijn monteren in een sparing in de muur. Het voordeel van een montagekozijn is dat je het kozijn aan kan passen aan de sparing. Let wel op; bestel je een te klein kozijn, dan zit je met ruime naden rondom die lastig te dichten zijn. Bij een te groot kozijn moet de muur aangepast worden. Het is dus uiterst belangrijk dat je het kozijn goed inmeet en in de juiste maten besteld.

Bekijk ook: Inmeten van kozijnen.

Voor- en nadelen van inmetselkozijnen en montagekozijnen

Het is bij een inmetselkozijn niet nodig om door het kozijn te boren om deze te verankeren. Je kunt hierbij werken met kozijnankers die je in de muur en in het kozijn bevestigt. Je kunt eerst de binnenmuur opbouwen en door middel van spouwlatten het kozijn tegen deze muur monteren. Vervolgens metsel je hier later de buitenmuur omheen.

Een montagekozijn kun je op verschillende manieren verankeren. Je kunt werken met stripankers om het montagekozijn vast te zetten in de muur. Je kunt er ook voor te kiezen om te werken met een stelkozijn. Bij renovatie heb je altijd te maken met een montagekozijn, omdat je het oude kozijn eruit haalt en op dezelfde plek een nieuw kozijn monteert.

Supersnel kozijnen bestellen

Het verschil tussen een inmetselkozijn en montagekozijn zit dus niet in het kozijn zelf, maar in de manier van plaatsen. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. Bestel jouw kozijnen supersnel bij Toelevering Online en krijg al vanaf 5 werkdagen geleverd! Je stelt jouw kozijnen simpel en snel samen binnen enkele stappen. Bestel vandaag nog!

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×