Kunststof of houten kozijnen kiezen?

Daan
21 november 2022

De meningen over welk materiaal geschikt is voor kozijnen verschillen nogal. Waar de één zweert bij houten kozijnen, kiest de ander liever voor kunststof kozijnen. Wij vertellen je alles over de voor- en nadelen van beide varianten, zodat de keuze hopelijk eenvoudiger wordt.

De voordelen en nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur en zijn recyclebaar. Ze hebben relatief weinig onderhoud nodig, maar om te kunnen genieten van de lange levensduur is het wel belangrijk om de kozijnen goed schoon te houden. Het schoonmaken helpt ook verkleuring tegen te gaan.

Eén van de grote voordelen van kunststof kozijnen is dat deze een hoge isolerende waarde kunnen bereiken. Hoger dan bij hout of aluminium. Dat kun je zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager hoe beter de isolatie. Zo zit je er in de winter lekker warm bij, maar kun je in de zomer je woning ook beter koel houden. Bij het aanschaffen van kunststof kozijnen is het dus extra belangrijk dat je goed nadenkt over de kleur die je kiest omdat je deze niet één, twee, drie kan overschilderen.

Vroeger waren er enkel witte kunststof kozijnen verkrijgbaar, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren en structuren in de folie mogelijk. Zo kan je kiezen voor een variant met houtnerfstructuur of acryl color. Waar je bij kunststof kozijnen altijd gewend bent dat de hoekverbinding in verstek is, zijn er tegenwoordig ook al haakse verbindingen op de markt. Beter bekend als HVL-verbinding. Meer weten over HVL? Bekijk ook: HVL verbinding

Voordelen kunststof kozijnen

 • Lange levensduur
 • Hoge isolatiewaarde
 • Hebben relatief weinig onderhoud nodig

Nadelen kunststof kozijnen

 • Niet overschilderbaar
 • Kans op verkleuring is relatief groot bij onjuist onderhoud
 • Reparatie of bewerken is lastig

De voordelen en nadelen van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een lange levensduur. Bij Toelevering Online werken we met mahonie/meranti hardhouten kozijnen die – mits goed onderhouden – tot wel 75 jaar meegaan. Er zijn zelfs voorbeelden van oude panden van meer dan 100 jaar oud waarvan de houten kozijnen nog in goede staat verkeren. Hout is een prachtig en sfeervol materiaal om mee te werken. Met houten kozijnen creëer je een warme, sfeervolle uitstraling in je woning.

Hout is een bewerkelijk materiaal, waardoor je het zelf nog even kunt bijschaven of bijwerken indien nodig. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier onderhouden worden. Lees hoe je dit kunt doen in ons onderhoudsadvies voor houten kozijnen. Het materiaal is erg duurzaam, niet alleen in levensduur, maar ook in de manier waarop het gemaakt wordt.

Voordelen houten kozijnen

 • Uitzonderlijk lange levensduur, mits goed onderhouden
 • Bewerkelijk materiaal 
 • Altijd overschilderbaar
 • Uitstraling / sfeer

Nadelen houten kozijnen

 • Hebben relatief veel onderhoud nodig
 • Prijziger dan kunststof kozijnen

Welk materiaal kies je?

De keuze tussen kunststof en houten kozijnen is geheel afhankelijk van de stijl van de woning en je eigen persoonlijke voorkeur. Onze  tip voor het kiezen van het materiaal voor kozijnen is eigenlijk om op je eigen gevoel af te gaan. Waar heb jij zelf het beste gevoel bij en wat vind je zelf het mooist?

Heb je een oud huis? Dan past de stijl van houten kozijnen hier waarschijnlijk beter bij dan kunststof kozijnen. Bij renovatie is hout vaak een slimmere oplossing. In verouderde woningen zijn de muren, wanden en kozijnen vaak niet meer helemaal haaks. In dat geval is het wel handig om voor een bewerkelijk materiaal zoals hout te kiezen. Je kunt het kozijn dan nog even bijschaven of bijwerken als het niet exact past.

Hulp nodig?

Heb je vragen over houten of kunststof kozijnen of heb je hulp nodig bij het invoeren van de buitenwerkse maten in de online configurator? Wij helpen je graag! Neem direct contact met ons op! 

Als je eenmaal klaar bent met configureren en de bestelling hebt geplaatst, wordt het kozijn geleverd op de voor jou gewenste locatie. Toelevering Online kan zijn kozijnen al vanaf 5 werkdagen leveren in onder andere Roermond, Alkmaar, Apeldoorn, Steenwijk, Amersfoort, Almere, Oss of Rotterdam.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×