Een intrekkozijn, ook wel renovatiekozijn genoemd, is een kozijn met een renovatiesponning of aanslag die je in de gevelopening trekt en monteert op een stelkozijn. Omdat je het kozijn als het ware van buiten naar binnen trekt spreekt men ook wel van een intrekkozijn. Het intrekkozijn wordt veel toegepast bij renovaties en het vervangen van bestaande kozijnen.
Kozijnen vervangen
Als je oude kozijnen gaat vervangen heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor verschillende muuraansluitingen, ook wel muursponningen genoemd. Welke muursponning het beste aansluit verschilt per project. In de blog hoe kies je de juiste muursponning? lees je hier meer over. Bij nieuwbouw is een kalksponning en de spouwlat muuraansluiting populair en in het geval van renovatie kiezen veel mensen voor een renovatiesponning. Bij een renovatiesponning hebben we te maken met een intrekkozijn.
Een intrekkozijn plaatsen
Voordat je het inttrekkozijn plaatst, verwijder je het oude kozijn. Vervolgens plaats je een stelkozijn, ook wel stellat genoemd, tegen de bestaande spouwlat. Zo kan je het nieuwe kozijn vanuit de buitenzijde in de muuropening zetten.
Vervolgens trek je het houten kozijn met de renovatiesponning tegen het stelkozijn aan en ga je aan de slag met de montage. Zie onderstaande tekening ter verduidelijking.
In het geval van kunststof kozijnen spreek je niet van een renovatiesponning maar van een aanslag. Het principe is hetzelfde; je trekt de aanslag tegen een stelkozijn aan.
Houten intrekkozijnen
Wij hebben veel verschillende mogelijkheden voor houten intrekkozijnen. We hebben raamkozijnen en deurkozijnen met een renovatiesponning welke jij simpel en snel online kan samenstellen. Wij hebben onder andere:
Je kunt de houten kozijnen samenstellen met verschillende houtsoorten waaronder Mahonie hardhout, Red Grandis en Accoya. Wij leveren onze houten kozijnen compleet inclusief hang- en sluitwerk (beslag) dat minimaal voldoet aan de SKG**-norm & Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Al onze houten kozijnen hebben het KOMO-keurmerk waarmee ze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit.