Montagetips: Houten kozijn met tuindeuren plaatsen

Je houten kozijn met (openslaande) tuindeuren plaatsen? Daar komt nog wel wat bij kijken! Eerst moet je het kozijn met houten tuindeuren bestellen, daarna wordt het geproduceerd. Wij leveren al vanaf 5 werkdagen dus je hebt de houten tuindeuren sneller in huis dan je denkt! Misschien heb je jouw houten kozijn met tuindeuren al wel, dan kun je direct aan de slag. Ontdek hieronder het handige stappenplan: kozijn met houten tuindeuren plaatsen.

Stappenplan: Houten kozijn met tuindeuren plaatsen

Om te voorkomen dat de tuindeuren niet naar behoren werken, is het essentieel dat je je kozijnen juist monteert en stelt. Daarom hebben wij een handige montagechecklist met video voor je opgesteld. Hierin lees en bekijk je welke stappen je moet doorlopen om de houten kozijnen met tuindeuren op de juiste wijze te monteren.

Stap 0: Verwijder een eventueel tuindeur kozijn

Heb je nog een bestaand kozijn op de plek waar je de houten tuindeuren wilt plaatsen? Zorg dan eerst dat dit kozijn is verwijderd uit de wanddoorbreking. Let op! Probeer de bestaande spouwlat te behouden. Begin pas daarna bij stap 1.

Stap 1: kozijn met houten tuindeuren plaatsen

1.1 Haal de tuindeuren uit het kozijn.
1.2 Tik de scharnierpennen uit het scharnier en til de deur eruit.
1.3 Plaats het kozijn op de gewenste plek. Zorg ervoor dat je de onderdorpel waterpas stelt en goed ondersteunt.

Hoe ondersteun je een DTS dorpel?
Zorg dat de DTS dorpel om de 150 mm verankerd wordt aan de constructie of met een spouwlat om krimpen en uitzetten van de dorpel bij temperatuurverschillen te voorkomen. Ondersteun de onderdorpel van het kozijn op meerdere plekken, maar in ieder geval onder de stijlen, dit zijn de belangrijkste punten.

Stap 2: stijlen stellen

2.2 Stel de stijlen waterpas en loodrecht op de onderdorpel van het kozijn.
2.3 Controleer of de maten van de diagonalen gelijk zijn.
2.4 Fixeer het kozijn, maar veranker het nog niet definitief.

Stap 3: houten tuindeuren plaatsen

3.1 Hang de tuindeuren terug in het kozijn
3.2 Controleer of de naden tussen de deuren en de naden tussen de deuren en het kozijn evenwijdig zijn.
3.3 Stel het kozijn bij tot de naden overal gelijk zijn.

Stap 4: afwerking van het kozijn

4.1 Als alle naden gelijk zijn, veranker je het kozijn pas definitief.
4.2 Gebruik (flex)pur om de naden tussen de muur en het kozijn goed af te dichten.
4.3 Werk het kozijn af, bijvoorbeeld door het kozijn af te lakken in de gewenste kleur. Het is verstandig om dit pas na het plaatsen van je kozijn te doen om schade aan de lak tijdens het plaatsen te voorkomen.

Nieuwbouw-tip: plaats een doormetsellat in het kozijn om de dagmaat te borgen.

Extra: glas monteren

Wil je een houten tuindeur plaatsen met onbeglaasde deuren en wil je het glas er zelf inzetten. Het juist monteren van glas is essentieel voor de functionaliteit van jouw tuindeuren. Lees ook alles over de juiste manier van het afkitten van glas in houten kozijnen en het opklossen van glas in een draaiend deel.

Hulp nodig bij een houten tuindeuren plaatsen?

Wil je meer weten over het monteren van houten kozijn met tuindeuren? Neem dan contact op met onze professionele klantenservice. Ze staan op werkdagen van 08:00 tot 22:00 uur voor je klaar. Op zaterdag kun je bij ons terecht van 09:00 tot 16:30 uur. Laat een bericht achter op onze website, start een chat, stuur een whatsapp of neem telefonisch contact op via 085 8085 030.

Neem contact op

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×