Het opklossen van glas in een draaiend deel

Het opklossen van glas in een draaiend deel van een raam of deur is van groot belang. Hiermee voorkom je overbelasting op de scharnieren. Overbelasting op de scharnieren zorgt ervoor dat ramen of deuren gaan verhangen, met als gevolg dat deze klemmen of niet goed meer (goed) sluiten. Door het glas op te klossen in een draaiend deel wordt het gewicht van het glas op de juiste manier opgevangen en op de scharnieren overgebracht.

In deze video’s laten we zien hoe je het glas in een kozijn moet opklossen.

Glas opklossen

Zorg er allereerst voor dat je een schone werkplek hebt. Het opklossen van een glas in een raam of deur doe je met behulp van stel- en steunblokjes. Nadat de stel- en steunblokjes erin gezet zijn, plaats je het glas en kit je de zogenoemde hielafdichting aan de onderkant van je raam of deur. Dit doe je tot een hoogte van minimaal 200 millimeter. Met de hielafdichting voorkom je dat er vocht onder de glaslat door, naar binnen kan komen. Daarna kun je de glaslatten plaatsen en het geheel afkitten.

Op de juiste manier opklossen

Er zijn verschillende soorten kozijnen met draaiende delen. Deze draaien allemaal op een verschillende manier en gaan dus op een andere manieren open. Daarom is het van essentieel belang dat het gewicht van het glas op de juiste manier op de scharnieren wordt overgebracht. Bij Toelevering Online verkopen we draaikiepramen, draairamen en uitzetramen, in de onderstaande afbeeldingen zie je op welke manier je het glas in elk type raam moet opklossen.

Stappenplan opklossen kozijnen

1. Maak de sponning van het draaiende deel schoon;
2. Plaats steunblokjes in het draaiende deel aan de onderzijde van de zijde van het scharnier;
3. Plaats vervolgens een steunblokje schuin tegenover het steunblokje dat je ter plaatse van het scharnier aan de onderzijde heb geplaatst;
4. Fixeer het glas in het draaiende deel d.m.v. de stelblokjes (zoals afgebeeld op onderstaande afbeelding);
5. Het gewicht van het glas wordt nu op de juiste manier overgebracht op de scharnieren;
6. Kit de hielafdichting aan de onderzijde van het glas aan de binnenzijde af tot een hoogte van minimaal 200mm;
7. Plaats de glaslatten, eerste boven en onder en dan de zijkanten. Spijker de glaslatten vast;
8. Kit het raam af, zowel aan de binnen- als buitenzijde.

Meer informatie over onze kozijnen?

Heb je en vraag over het bestellen van maatwerk kozijnen of wil je meer informatie over het opklossen? Laat het ons gerust weten! Onze klantenservice is te bereiken via de telefoon, chat, WhatsApp en mail. Zij staan graag voor je klaar met hulp en advies.

Toelevering Online levert de kozijnen in heel Nederland. Toelevering Online doet dit onder andere in de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zeeland en Limburg.

Neem contact op
menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×