Wat is een rollaag?

De term rollaag (of linteel in Vlaanderen) staat voor een soort metselwerk (of metselverband) dat je bij veel woningen tegenkomt. Bij deze techniek liggen bakstenen verticaal op een kozijn van een deuropening of raam. Dit metselverband wordt vaak toegepast als er maar een relatief kleine overspanning moet worden overbrugd boven wanddoorbrekingen, zoals bij een (klein) raam of deur het geval is. Een rollaag dient als versteviging van de gevel en draagt de muurconstructie die er boven zit. Ook kan er gekozen worden voor rollaag metselwerk als decoratieve doeleinden, wanneer er bijvoorbeeld al een latei aanwezig is.

Verschil rollaag en latei

Voor het verstevigen van een bovenliggende gemetselde constructie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is het voornaamste verschil tussen een rollaag en latei, dat een latei vrijwel altijd voor grotere overbruggingen wordt toegepast, omdat de gevel daarboven meer druk uitoefent dan op bijvoorbeeld een (klein) raam. Een latei is dan ook gemaakt van gewapend beton, staal of hout. Bij openingen die kleiner zijn dan 80 centimeter (veelal bij ramen), is een rollaag vaak voldoende.

Alternatieven

Wanneer de wanddoorbreking net wat groter is dan een (klein) raam of deur, kunnen er alternatieven van een rollaag worden toegepast, namelijk een strek of hanenkam. Bij een strek wordt de overspanning van het metselwerk gelegd in de vorm van een trapezium. Bij een hanenkam wordt de muuropening overbrugd door middel van boogvormig metselwerk dat op een hanenkam lijkt. Ook kan deze manier in combinatie met een strek. Zo zal de strek op het raam of kozijn liggen, met daarboven de hanenkam als extra versteviging.

Supersnel kozijnen bestellen

Wil jij kozijnen bestellen voor jouw klus? Bestel dan simpel en snel jouw houten kozijnen, kunststof kozijnen of aluminium kozijnen bij Toelevering Online!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×