Kozijnen haaks stellen

Je houten maatwerk kozijnen van Toelevering Online zijn geleverd. Hierna moeten de kozijnen nog worden geplaatst. Laat je de kozijnen door een vakman plaatsen of ga je zelf aan de slag? Het is namelijk heel belangrijk dat het stellen van je kozijn op de juiste manier gebeurd.

Haaks stellen van je kozijn

Als het kozijn een paar millimeter uit de haak gesteld is, of als het kozijn niet goed verankerd is aan de constructie, kan dit al grote gevolgen hebben voor de functionaliteit van de draaiende delen in jouw kozijn. De onderkant van het kozijn moet waterpas zijn gesteld en de hoeken dienen volledig haaks te zijn. 

Tip! Het is verstandig om dit te controleren met een winkelhaak voor je het kozijn definitief vastzet. Laat een kozijn bij voorkeur daarom altijd door een vakman plaatsen die weet waar hij mee bezig is.

Hoe stel je een maatwerk kozijn haaks?

Wij hebben een handleiding ontwikkeld hoe je kan controleren dat je kozijn haaks is afgesteld. Bekijk het stappenplan voor het haaks afstellen.

Voor je jouw kozijn definitief verankert aan de constructie, meet dan altijd de diagonalen van het kozijn op. Zorg dat de diagonalen van het kozijn exact gelijk zijn. Dan staat het kozijn haaks en sluiten (schuif)deuren en ramen zoals het hoort. Het stellen en verankeren van het kozijn is ontzettend belangrijk.

De lengte van lijn A moet gelijk zijn aan de lengte van lijn B.

Tip! Laat tuindeuren in het kozijn gemonteerd zitten wanneer je het kozijn stelt en definitief verankert aan de constructie. Tijdens het stellen controleer je of de naden rondom en tussen de deuren gelijk zijn. Ook controleer je of de naad aan de boven- en onderzijde van gelijke grootte is. Zo voorkom je situaties zoals hieronder afgebeeld.

DTS onderdorpels haaks stellen

Kozijnen met DTS dorpels vragen om extra aandacht. Een DTS dorpel is van massief kunststof en is erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Op een afstand met een lengte van 1 meter kan een dorpel bij flinke temperatuurverschillen wel 1 cm krimpen of uitzetten. Daarom dient een DTS dorpel minimaal om de 300 mm aan de constructie verankert te worden. Laat bij voorkeur de houten transportregel, die voor het transport is gemonteerd, aan de DTS dorpel gemonteerd zitten.

  • De DTS® dorpels dienen aan de bouwconstructie te worden verankerd en ondersteund h.o.h. maximaal 300 mm met hoekankers van voldoende stijfheid.
  • Aan de voorzijde dienen de DTS® dorpels volledig ondersteund te worden.
  • De stellat en/of reilat pas verwijderen nadat het kozijn volledig verankerd en ingemetseld is.

Plaatsen van het kozijn

Let op! Het plaatsen van houten maatwerk kozijnen is vakwerk en is niet voor iedereen weggelegd. Twijfel je of je deze klus zelf kan klaren? Je kan altijd advies vragen bij een vakman uit de buurt, zo voorkom je situaties met scheve tuindeuren. Het is aan te raden om deze klus met meerdere personen uit te voeren. Bekijk hier het stappenplan voor het vervangen van jouw maatwerk kozijnen.

Tip! Maak op voorhand een foto van het geplaatste kozijn voordat je het kozijn definitief verankert. Doe dat in de hoek van het kozijn met een winkelhaak.

Meer weten over het stellen van je kozijn?

Heb je meer informatie nodig over het stellen van je kozijn? De klantenservice van Toelevering Online beantwoordt graag je vragen om jouw klus te klaren. Bij vragen kan je op werkdagen contact opnemen met ons professionele team.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×