Inmeten van kozijnen

Ga je een kozijn vervangen, maar weet je niet wat de beste manier is om je kozijn in te meten? In deze blog geven we je tips voor het inmeten van een kozijn die vervangen dient te worden.

Wanneer je kozijnen gaat inmeten, hebben we het over de belangrijkste maat van het kozijn: de buitenwerkse maat. Deze maat is bepalend voor de grootte van het kozijn. Om ervoor te zorgen dat er een mooi eindresultaat ontstaat, is het belangrijk dat het inmeten op de juiste manier gedaan wordt. Ga daarom bij het inmeten van kozijnen zeer secuur en precies te werk. De maat van een kozijn is afhankelijk van de wijze waarop het kozijn geplaatst wordt. Kozijnen worden altijd horizontaal en verticaal ingemeten om de breedte en de hoogte te bepalen.

Video: Tips voor inmeten van houten kozijnen

Video: Tips voor inmeten van kunststof kozijnen

Video: Tips voor inmeten van aluminium kozijnen

Tips bij het inmeten van kozijnen

  • Meet kozijnen altijd vanaf de buitenzijde van de gevel
  • Meet altijd op drie verschillende punten in de sparing (waarbij de kleinste maat leidend is)
  • Ga secuur en precies te werk bij het inmeten van kozijnen
  • Ideaalsituatie: laat het inmeten uitvoeren door de deskundige die het kozijn tevens gaat plaatsen
  • Let op, de maat die je ingeeft op de website is de buitenwerkse maat inclusief aanslag of andere muuraansluiting

Horizontaal inmeten

Wanneer je een kozijn horizontaal gaat inmeten, is het belangrijk om de muur op drie verschillende punten van de sparing te meten, zodat je de juiste breedte kunt bepalen. Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt. Hout is een materiaal dat werkt, wat betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Die speling is dus erg belangrijk als je je kozijnen gaat inmeten.

Je vangt de speling op door middel van compriband. Dit wordt gebruikt voor een regendichte afdichting tussen bouwdelen of bouwmaterialen. Compriband gaat vele jaren mee en zorgt ervoor dat lucht en water niet langs het kozijn naar binnen komen.

Verticaal inmeten

Nadat je je kozijnen horizontaal hebt ingemeten, ga je het kozijn verticaal inmeten, zodat je de hoogte van het kozijn kan bepalen. Je gaat in principe op dezelfde manier te werk als bij het horizontale inmeten van kozijnen. Je meet weer op drie plekken in de sparing en ook hier is de kleinste maat leidend. Het verschil met horizontaal inmeten, is dat er aan de onderzijde een raamdorpel aanwezig kan zijn. Wanneer deze niet aanwezig is, dan meet je van muur tot muur en haal je 1 centimeter van de totale maat af (0,5 cm aan beide kanten).

Wanneer er wel een raamdorpel aanwezig is, dan meet je vanaf de muur tot op de raamdorpel. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze dorpel schuin omhoog loopt en ongezien dus meer ruimte in beslag neemt dan je misschien zou denken. Je haalt bij muren met een raamdorpel in totaal 2 centimeter van de kleinste maat af (1 cm voor de dorpel en 0,5 cm aan beide kanten).

Een andere optie is om voor de hoogtematen de bovenzijde van de muur tot de onderdorpel van het huidige kozijn te meten en hier in totaal een halve centimeter vanaf te trekken.

Wat gebruik je om te meten?

Er bestaat speciaal professioneel inmeetgereedschap om de maten van kozijnen tot op de millimeter nauwkeurig in te kunnen meten. De meeste particulieren en zzp’ers hebben deze dure, professionele gereedschappen echter niet tot hun beschikking. In dat geval kunnen de maten opgemeten worden met een rolmaat.

Kozijnen inmeten door een professional

Het inmeten van kozijnen komt erg nauw. Onze beste tip is daarom om dit te laten doen door een deskundige die er veel verstand van heeft. Onze voorkeur gaat uit om het inmeten uit te laten voeren door degene die de kozijnen ook gaat plaatsen, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Disclaimer

We sluiten deze blog af met een kleine disclaimer: dit zijn enkel een aantal tips om het inmeten van kozijnen eenvoudiger te maken. Onze tips gelden niet als definitieve leidraad. Bij Toelevering Online raden wij altijd aan om het inmeten uit te laten voeren door een deskundige met voldoende verstand van zaken.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inmeten van je kozijnen of heb je andere vragen na het lezen van deze blog? Wij helpen je graag! Neem daarvoor contact met ons op.

Contact
menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×