Hoe kies je de juiste muursponning?

Bij het samenstellen van je maatwerk houten kozijnen heb je de keuze uit verschillende muuraansluitingen. De muuraansluiting is de afwerking aan de buitenkant van het kozijn. Welke muuraansluiting is nu het beste voor jouw maatwerk kozijn? Toelevering Online biedt de meest voorkomende muuraansluitingen aan. De spouwlat, kalksponning, renovatiesponning en de vlakke/geen sponning behoren tot de mogelijkheden op de productpagina en in de online configurator.

Spouwlat

Spouwlatten worden vaak toegepast in de nieuwbouw. Afhankelijk van de breedte van de spouw kies je de juiste spouwlat. De kozijnen worden eerst gesteld, waarna de muren er omheen worden gemetseld. Toelevering Online is uitgegaan van 4 veel voorkomende spouwbreedtes: 100mm, 120mm, 140mm en 160mm. Mocht de juiste spouwlat niet in het aanbod van Toelevering Online zijn opgenomen, kun je kiezen voor een kalksponning.

Kalksponning

De kalksponning creëert een mooie aanslag rondom je hele kozijn. Hiermee kun je eenvoudig in of tegen de kalkgroefsponning een lat of spouwlat vastzetten.

De kalksponning wordt toegepast in nieuwbouwsituaties, door middel van een spouwlat tegen de sponning aan te schroeven. In renovatie of houtskeletbouw kan ook een kalksponning gebuikt worden, het is situatie afhankelijk wat voor jou de prettigste manier is om een kozijn te plaatsen. De kalksponning is 5mm diep en 46mm breed en wordt toepast in het midden van de stijlen en dorpels.

Renovatiesponning

Een renovatiesponning wordt toegepast als een kozijn vervangen wordt. Het oude kozijn wordt verwijderd en er kan eventueel een stelkozijn tegen de bestaande spouwlat worden geplaatst. Zo kan het nieuwe kozijn vanuit de buitenzijde in de muuropening worden gezet. Lees hier meer over kozijnen vervangen.

Vlak / geen sponning

Rondom een vlakke sponning is voor de maatwerk houten kozijnen ook een optie. Deze keuze wordt veelal in de houtskeletbouw gemaakt. Bijvoorbeeld voor een tuinhuis. Bij nieuwbouw kan deze vlakke sponning ook worden toegepast, je kan er namelijk er zelf ook een spouwlat tegen aanzetten.

Let op! Het kan lastiger zijn om de lat te positioneren op je stijlen of dorpel, omdat er geen aanslag beschikbaar is om je lat tegenaan te zetten.

Onderdorpel

De onderdorpel is in alle gevallen voorzien van een waterslagsponning. Deze sponning is aanwezig voor de afwatering, hier kan eventueel een waterslag in geplaatst worden. De raamdorpel valt hier ook bij in, de maatwerk houten kozijnen van Toelevering Online hebben geen vensterbanksponning.

Houten maatwerk kozijnen

Meer informatie over muuraansluiting?

Wil je meer informatie over de juiste muuraansluiting voor het samenstellen van jouw maatwerk houten kozijnen? Onze klantenservice helpt je graag, ze staan op werkdagen en op zaterdag voor je klaar via telefoon, WhatsApp, chat of mail.

Neem contact op

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×