Wat is de dagkant van een kozijn?

Als er wordt gekeken naar een kozijn, heeft deze verschillende kanten. Elke kant heeft in de bouwwereld een andere naam en betekenis. Lees hier alles over de dagkant van een kozijn.

Wat is de dagkant van een kozijn?

In de bouw worden verschillende begrippen gebruikt die gemakkelijk voor verwarring kunnen zorgen omdat ze ook een verschillende betekenissen kunnen hebben. In de bouw wordt het woord ‘dag’, ‘dagzijde’ of ‘dagkant’ gebruikt om het binnenvlak van een bepaald materiaal aan te duiden dat een opening omsluit. Tevens worden de woorden ook gebruikt om de binnenzijde van een materiaal aan te duiden, zoals bijvoorbeeld bij een kozijn.

De dagkant van een kozijn wordt ook wel de dag of dagzijde van een kozijn genoemd. De afmeting van de ene dagkant naar de andere dagkant wordt de dagmaat genoemd. Deze dagmaat betreft de gemeten vrije doorgang tussen het raamkozijn of deurkozijn. Ook kan dit worden gezien als de raambreedte minus tweemaal de sponningdiepte van het kozijn.

Verschil dagkant en negge

In tegenstelling tot de dagkant van een kozijn is de negge, ook wel neg, egge of eg, de zijkant van de muuropening aan de buitenzijde van het kozijn. De neggemaat is vervolgens de afstand vanaf de voorkant van het kozijn tot de voorkant van de gevel. Dit geeft dus de dieptemaat van het kozijn aan ten opzichte van de gevel.

Dagkantafwerking

Als we spreken van dagkantafwerking dan doelen we op het afwerken van de muuropening aan de binnenzijde van het kozijn. Eventuele gaten en/of kieren worden opgevuld en koudebruggen uitgesloten. Dagkantafwerking resulteert in een strakke afwerking van de binnenzijde.

Dagkantafwerkingen zijn in verschillende materialen en kleuren beschikbaar, waardoor deze altijd perfect aansluiten bij het kozijn. Dagkantafwerking bekleedt de binnenkant van het kozijn en soms ook een deel van de binnenmuur.

Bestel jouw kozijnen bij Toelevering Online

Bij Toelevering Online kun je supersnel kozijnen bestellen in hout, kunststof of aluminium. Stel eenvoudig jouw kozijnen samen en bestel vandaag nog!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×