Zo voorkom je thermische breuken!

Niek
26 maart 2019

Thermische breuken komen vooral voor bij (isolatie)glas. De breuken ontstaan als er grote temperatuurverschillen zijn tussen de buitenlucht en het glas. Dit kan in ieder seizoen gebeuren. In de winter en herfst is de buitenlucht koud, maar kan de zon wel zo sterk zijn dat het glas behoorlijk warm wordt. In de zomer is het buiten een stuk warmer. In dat geval kan lokale verkoeling voor spanning op de ruit zorgen, die zich uiteindelijk uit in een thermische breuk.

Het ontstaan van de breuken

Te hoge temperatuurverschillen in het glas zorgen er dus voor dat er thermische breuken ontstaan. In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.

Bij het optreden van een temperatuurverschil van meer dan ca. 30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden. Hierdoor kan het glas breken.

Hoe herken je een thermische breuk?

Een thermische breuk begint vaak aan de rand van het glas en loopt in loodrecht naar de zone waar de kou of warmte zich bevindt. Op dat punt verandert de breuk van richting, waarna deze op een onregelmatige wijze verder loopt. Door de specifieke kenmerken is een thermische breuk makkelijk te onderscheiden van een ‘normale’ breuk.

Voorbeelden van thermische breuken

Zo kan een normale thermische breuk eruitzien.
Lijnvormige thermische breuk.
Een thermische palmbreuk.

Voorbeelden van niet-thermische breuken

Voorbeeld van een klembreuk.
Voorbeeld van een katapultbreuk.
Voorbeeld van een randstootbreuk.
Voorbeeld van een torsiebreuk.

Hoe groot is de kans op een thermische breuk?

Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kans op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.

Geen garantie op thermische breuken

Omdat een thermische breuk niet ontstaat door een productie- of montagefout, maar door een natuurverschijnsel, valt dit niet onder de garantie. Wel zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om dergelijke breuken te voorkomen. Is er ondanks deze maatregelen toch een breuk in het glas gekomen? Dan kun je mogelijk aanspraak doen op je glasverzekering.

Het voorkomen van een thermische breuk

Thermische breuken kunnen worden voorkomen door het verschil in temperatuur aan beide kanten van het glas te beperken. Dit kan worden gedaan aan de hand van de volgende tips:

  • Plaats jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enkele afstand van het glas;
  • Zorg ervoor dat er geen verwarmingselementen te dicht bij de beglazing wordt geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kachel.
  • Beplak of beschilder het glas niet. Materialen zoals plakfolie kunnen als heel snel erg warm worden.
  • Plaats ook geen grote voorwerpen aan de binnenkant vlak achter het glas of een ruit. Hierdoor wordt er weinig warmte doorgelaten en wordt het glas snel verwarmd.
  • Zorg ervoor dat je zelf geen temperatuurverschillen veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het natspuiten van een ruit in de zomer. Hierdoor kan een ruit snel afkoelen en kunnen er breuken ontstaan.

Meer informatie over thermische breuken?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over hoe je het beste thermische breuken kunt voorkomen? Of heb je hulp nodig bij de keuze van het glas? Neem gerust contact met ons op!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×