Hero: Garagedeuren met voorbeelden V-groef en platte groef.

4 tips voor het uitkiezen van een openslaande garagedeur!

Toelevering Online
31 januari 2024

Openslaande garagedeuren: weten waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht? Dat gaan we jou uitleggen! In dit artikel lees je meer over de verschillende typen garagedeuren, het materiaal, de toepassingen, stijlen en meer. Na het lezen van deze pagina weet je precies welke aspecten van belang zijn om een keuze te maken voor de juiste openslaande garagedeuren.

Welke garagedeur heb ik nodig?

Garagedeuren zijn er in allerlei vormen en maten. Grofweg onder te verdelen in vier categorieën, namelijk: kanteldeuren, roldeuren, sectionaaldeuren en openslaande garagedeuren. Het grootste verschil zit in twee dingen. Ten eerste: de bediening van deur en daarmee dus het gebruiksgemak. Ten tweede zit het verschil in de mate waarin de opening wordt ontsloten. Hierbij is voornamelijk de toepassing van de garagedeur van belang.

De bediening

De kantel-, rol- en sectionaaldeuren zijn varianten garagedeuren die de opening volledig ontsluiten bij het gebruik. Dit komt doordat de deur zich naar boven beweegt of doordat de ‘secties’ zich opstapelen tegen het plafond. De manier waarop deze deuren zich openen heeft zowel functionele als esthetische gevolgen.

Openslaande garagedeuren zijn een uitzondering op de regel. Deze oplossing bestaat namelijk uit twee deuren die zich onafhankelijk van elkaar openen met een verticaal draaiende beweging. Handig! Want zo hoef je niet de gehele garagedeur te openen zodra jij jouw fiets wil buitenzetten of de garage als ‘achterom’ gebruikt!

Openslaande garagedeuren: waar moet ik op letten?

Houten openslaande garagedeuren worden vaak aangeboden als een complete set. Deze set bestaat in de meeste gevallen uit: het kozijn, een onderdorpel, de (gelakte)deuren en eventueel deurbeslag. Tijdens het samenstellen van jouw openslaande garagedeuren van hout, is het daarom belangrijk om goed stil te staan bij het volgende:

1. Het kozijnprofiel

De houten openslaande garagedeuren worden geplaatst in een houten kozijn. Dit kozijn is vaak beschikbaar in verschillende kozijnprofielen. Hierdoor heb jij de keus om te kiezen voor een hardhoutsoort zoals Mahonie of voor een duurzamere naaldhoutsoort zoals Finti. Toelevering Online adviseert om bij openslaande garagedeuren voor een hardhoutsoort te gaan. Dit omdat het materiaal minder gemakkelijk beschadigd bij stoten.

2. De onderdorpel

De onderdorpel dient voornamelijk om beschadigingen aan het kozijn te voorkomen. Zeker in het geval van een garage wordt de onderzijde van het kozijn vaker zwaar belast. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van fietsen of het verrijden van kruiwagens. Onderdorpels zijn verkrijgbaar in massief kunststof (DTS) of hout, hierbij adviseert Toelevering Online altijd om DTS te hanteren bij buitentoepassingen. Met een houten onderdorpel beschadigt de lak namelijk eerder, waarna de weersomstandigheden verdere schade kunnen veroorzaken. Het gevolg? Houtrot, en daar zit niemand op te wachten.

3. De openslaande garagedeuren

Bij het kiezen voor houten openslaande garagedeuren is het van belang om stil te staan bij het gehanteerde materiaal. Kies voor een materiaalsoort die bij uitstek geschikt is voor buitentoepassingen. Een goed voorbeeld hiervan is het materiaal Tricoya; dit is een MDF (duurzaamheidsklasse 1) dat vrijwel niet krimpt of uitzet. Dit zorgt ervoor dat de deur zowel in de warme zomers als de koude winters goed bestand is tegen de weersomstandigheden en dat de laklaag geen beschadiging oploopt door het ‘werken’ van de deur. Naast het materiaal heb jij ook keuze in de vormgeving van de deur:

Openslaande garagedeuren met groeven

Hierbij zijn de houten openslaande garagedeuren om esthetische redenen voorzien van verticale groeven. Het is mogelijk om te kiezen voor platte groeven (ongeveer 12 mm breed) of een V-groef (4 mm breed). De keuze voor een van deze opties is gebaseerd op voorkeur van het aangezicht.

Openslaande garagedeuren met paneel

Bij deze openslaande garagedeuren wordt om esthetische redenen een paneel in de deur geplaatst. Afhankelijk van jouw voorkeur is het mogelijk om te kiezen voor een bossing paneel of een vlak paneel. Een bossing paneel heeft als kenmerk dat de buitenrand schuin overloopt in het paneel aan de binnenzijde. Zodra je kiest voor een vlak paneel, is er geen sprake van een overloop.

4. Het beslag

Natuurlijk is ook de kwaliteit van het deurbeslag van belang! Je wilt immers dat de deuren zijn voorzien van goede sloten en daarmee ongenodigde gasten buiten de deur houdt. Hiervoor bestaan keurmerken die kenbaar maken welke sloten, vanuit objectief onderzoek beoordeeld, inbraakwerend zijn. Kies daarom altijd voor een slot met driepuntssluiting dat minimaal een twee sterren SKG-beoordeling draagt en/of is voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Zo weet je dat jouw slot maximaal beschermd.

Nu weet je waar je op moet letten!

Zolang jij rekening houdt met de bovenstaande punten, moet het goed komen met het uitkiezen van jouw openslaande garagedeuren. Je weet nu welke aspecten van belang zijn, uit welke delen een complete set bestaat en hoe jij ongewenste gasten buiten de deur houdt met het juiste slot. Nu rest alleen nog de juiste kleur uitkiezen!

Ben jij op zoek naar openslaande garagedeuren?

Dan kan jij er ook voor kiezen om jouw openslaande garagedeuren te bestellen bij Toelevering Online. In ons assortiment vindt je openslaande garagedeuren met groef- of vlakke afwerking. Hierbij zijn wij alvast voor jou nagegaan of de producten voldoen aan alle kwaliteitsstandaarden en eisen. Zo weet jij dat je altijd kiest voor het juiste materiaal, de mooiste afwerking en het juiste deurbeslag. Wel zo gemakkelijk én vanaf 5 werkdagen in huis. Benieuwd naar de mogelijkheden, tijd en snelste leverdatum? Stel dan hier jouw houten openslaande garagedeur samen!

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×