Wat weegt een houten kozijn?

Gijs
5 september 2018

Hoeveel weegt een houten kozijn nou eigenlijk? Om in te schatten met hoeveel personen je klaar moet staan tijdens het lossen van je nieuwe kozijn, is het handig om te weten hoe zwaar het kozijn is. Ben je benieuwd naar het gewicht van houten kozijnen? Lees het in deze blog.

Wat weegt kozijnhout?

Het hout dat we gebruiken voor onze deuren en kozijnen, heeft een volumieke massa van 650 kilo per m³. Om erachter te komen wat het gewicht van het kozijn is, vermenigvuldig je de totale kubieke meters van het kozijnhout met de volumieke massa van het hout. De totale kubieke meters van het kozijnhout bereken je door de dikte, breedte en lengte van het hout met elkaar te vermenigvuldigen.

Wat weegt raam- en deurhout?

Het gewicht van raam- en deurhout in je kozijn bereken je op dezelfde manier als het kozijnhout. Houd wel rekening met de verschillende afmetingen van het raam- en deurhout. Ons raamhout heeft een afmeting van 69 x 90 mm. Het deurhout een afmeting van 55 x 118 mm.

Gewicht kozijn berekenen

 1. Afmetingen
  We rekenen eerst de totale lengte van het kozijnhout uit. Voor het gemak rekenen we met de buitenwerkse maten van het kozijn. In dit geval is dat 4 * 1200 mm = 4800 mm.
 2. Massa
  Daarna bepalen de kubieke meters van het kozijnhout. De totale kubieke meters van het kozijnhout bereken je door de dikte, de breedte en de lengte van het hout met elkaar te vermenigvuldigen. In dit geval is dat: 0,067 * 0,114 * 4,8 = 0,037 m³
 3. Gewicht
  Vervolgens vermenigvuldigen we de kubieke meters van het kozijn met de volumieke massa van het hout, om uiteindelijk het gewicht van het hout te bepalen. In dit geval is dat 0,037 m³ * 650 kg = 23,83 kilo.
voorbeeld

Hoeveel weegt het glas in het kozijn?

Als jouw maatwerk kozijn inclusief glas wordt geleverd, houd er dan rekening mee dat het glas een flink gewicht kan hebben. Glas met een dikte van 1 mm weegt 2,5 kilo per vierkante meter. (2,5kg/mm/m²). Lees meer over de opbouw van glas in: ‘Welk glas moet ik kiezen voor mijn kozijnen?‘ 

Gewicht glas

 1. Afmeting
  Om het gewicht van glas te weten te komen, rekenen we eerst de vierkante meters van het glas uit, door de breedte van het glas te vermenigvuldigen met de hoogte van het glas. Voor het gemak rekenen we met de dagmaten. In dit geval is dat 1,066 * 1,066 (l * b) = 1,137 m².
 2. Glasdikte
  Daarna bepalen we de dikte van het glas, aan de hand van de opbouw van het glas. In dit geval is dat 5/15/4. De totale glasdikte is dan 9 mm.
 3. Gewicht
  Vervolgens bepalen we het totale gewicht van het glas. Dit doen we door de volumieke massa van het glas te vermenigvuldigen met de dikte én het aantal vierkante meters van het glas (2,5kg/mm/m²). In dit geval is dat 2,5 kg * 9 mm * 1,137 m² = 25,57 kilo. Dit is dus het totaalgewicht van het glas.
Glas kan een flink gewicht hebben

Totaalgewicht kozijn

Het totale gewicht van het kozijn inclusief glas, bereken je simpelweg door de totale gewichten bij elkaar op te tellen. In dit geval is dat dus 23,83 kilo + 25,57 kilo = 47,17 kilo.

Hoeveel mag een persoon tillen?

Het is bepaald in de Arbowet dat je maximaal 23 kg per persoon mag tillen. Volgens de Arbowet zou je dit kozijn dus met drie mensen moeten tillen. Handig om te weten!

Bestel jouw maatwerk houten kozijn!

Wist je dat wij al vanaf vijf werkdagen kunnen leveren! Start nu met het samenstellen van jouw maatwerk houten kozijn.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×