Welk glas moet ik kiezen voor mijn kozijnen?

Bij Toelevering Online verkopen we ramen en deuren met verschillende soorten glas, die stuk voor stuk geschikt zijn voor bepaalde situaties. Wij vertellen je in deze blog alles wat je wilt weten over de verschillende soorten glas en het kiezen van de geschikte soort voor jouw raam of deur.

Verschillende soorten glas

Wanneer je ervoor kiest om je houten kozijnen beglaasd te laten leveren, kun je kiezen uit drie verschillende soorten glas:

  • HR++ glas (5/15/4)
  • Veiligheidsglas 1-zijdig gelaagd HR++ (5/15/44.2)
  • Veiligheidsglas 2-zijdig gelaagd HR++ (33.1/15/33.1)
  • HR+++ glas
  • Veiligheidsglas 1-zijdig gelaagd HR+++
  • Veiligheidsglas 2-zijdig gelaagd HR+++

Bij kunststof kozijnen kun je kiezen uit de volgende soorten glas:

  • HR++ glas (4/20/4)
  • Veiligheidsglas 1-zijdig gelaagd HR++ (4/16/44.2)
  • Veiligheidsglas 2-zijdig gelaagd HR++ (33.1/16/33.1)
  • HR+++ glas (4/18/4/18/4) – 48 mm
  • Veiligheidsglas 1-zijdig gelaagd HR +++
  • Veiligheidsglas 2-zijdig gelaagd HR+++

Zoals je kunt zien, zijn de namen van het glas voor kunststof en houten kozijnen hetzelfde, maar zit er verschil tussen de cijfers achter de namen, dit geeft de opbouw van het glas weer. Wat is HR++ glas, wanneer mag glas veiligheidsglas genoemd worden en welke opbouw wordt er toegepast? Wij leggen het je uit!

HR++ glas en U-waarde

HR staat voor Hoog Rendement. Bij glas wil je altijd een zo hoog mogelijk rendement hebben, omdat dit aangeeft hoe goed het glas isoleert. Hoe hoger de HR-waarde, hoe beter het glas isoleert. De daadwerkelijke isolatieprestatie van het glas hangt samen met de U-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het glas isoleert en wordt uitgedrukt in Watt per m² (W/m²K) glasoppervlak per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert en hoe minder warmte en kou deze doorlaat.

  • HR: een U-waarde van 1,6 of hoger
  • HR+: een U-waarde tussen 1,6 – 1,3
  • HR++: een U-waarde tussen 1,2 – 0,9
  • HR +++: een U-waarde van 0,8 of lager

HR++ glas
Bij Toelevering Online leveren wij standaard HR++ glas. Dit is isolerend dubbel glas, dat bestaat uit 2 glasplaten. Deze twee glasplaten worden door een afstandhouder uit elkaar gehouden. De afstand tussen de beide glasplaten wordt ook wel de spouw genoemd. Waar de ruimte tussen standaard dubbel gas wordt gevuld met lucht, wordt de ruimte tussen het glas bij HR++ glas gevuld met argon. Daarnaast is HR++ glas aan de spouwzijde voorzien van een coating. Zowel het argon gas als de coating zorgen voor een betere isolatie.

HR+++ glas (triple)

HR+++ glas

De laatste jaren is triple HR+++ glas steeds meer in opkomst. Dit driedubbele glas heeft hogere isolatiewaarden dan HR++ glas. Dat klinkt voordelig, maar omdat dit glas nog vrij nieuw is, is het een hele investering om dit te plaatsen. Daarnaast zijn veel kozijnen nog niet klaar voor dit HR+++ glas. Het glas is aanzienlijk dikker vanwege de extra glasplaat. Dat zorgt ervoor dat HR+++ glas in de meeste gevallen (nog) niet de beste oplossing is.

Opbouw HR+++ glas

Het HR+++ glas geeft een hoog rendement. De opbouw van de beglazing is altijd van buiten naar binnen genoemd, in het geval van HR+++ glas met een opbouw van 4/18/4/18/4 – 48 mm is de buitenzijde 4mm, met een spouw van 18 mm, 4mm glas in het midden en vervolgens weer een spouw van 18 mm. Het glas aan de binnenzijde is 4mm. Deze opbouw garandeert een U-waarde van 0,5. Ben je benieuwd naar het gewicht van de triple glassoorten? Deze kun je gemakkelijk berekenen wanneer je de opbouw van je glas weet.

Gelaagd veiligheidsglas

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal twee glasplaten, waartussen een of meerdere zachte kunststoffolies (PVB: polyvinylbutyral) worden geplaatst. De folie zorgt ervoor dat het glas bij elkaar wordt gehouden wanneer het glas breekt. Hierdoor blijft het glas uit één geheel bestaan. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke scherven ontstaan, wat het risico op ernstig letsel verminderd. Dit soort glas heeft meerdere functies:

  • Persoonlijke veiligheid: mocht het glas breken door een ongeval of een inbraak, dan blijven de glasscherven aan de folie plakken, waardoor het risico op verwondingen afneemt. Het is daardoor ook onmogelijk om door de ruit heen te vallen als de ruit voldoende dik is.
  • Doorvalveilig bij hoogteverschillen: het glas moet sterk genoeg zijn, zodat voorkomen kan worden dat een persoon door het glas naar beneden kan vallen (bij hoogtes groter dan 1 meter).
    Inbraakbeveiliging: doordat er geen grote opening ontstaat bij breuk, worden pogingen tot binnendringen vertraagd.
  • Geluidsisolerend: de PVB-folie die tussen de glasbladen wordt geplaatst, werkt als geluiddemper en heeft daardoor een geluidsisolerende functie.

HR+++ veiligheidsglas

Bij 1-zijdig gelaagd HR+++ veiligheidsglas bestaat de binnenzijde van het triple glas uit twee glasplaten van 3 mm die tegen elkaar zijn aangeplakt met daartussen een transparante folie. Het folie heeft een hoge hechtingsfactor waardoor het glas niet snel opgeeft bij een breuk. Het 2-zijdig gelaagd HR+++ glas heeft zowel aan de binnenzijde als buitenzijde een transparante folie tussen de twee ruiten van 3 mm. Dit glas adviseren wij in bijvoorbeeld deuren en schuifpuien toe te passen. Het triple 2-zijdig gelaagd glas garandeert een U-waarde van 0,5.

Opbouw van HR++ glas

De cijfers achter de naam van het glas staan voor de opbouw van de beglazing, welke, net als bij triple HR+++ glas, altijd van buiten naar binnen wordt opgesomd. HR++ glas bestaat altijd uit één of meerdere glasplaten aan de buitenzijde, een spouw binnenin en één of meerdere glasplaten aan de binnenzijde. Hieronder een tweetal voorbeelden van hoe de opbouw gelezen dient te worden bij HR++ glas:

  • HR++ glas (5/15/4): het
    • Glas buitenzijde: 1 glasplaat van 5 mm
    • Spouw: 15 mm
    • Glas binnenzijde: 1 glasplaat van 4 mm
    • Met deze opbouw behaalt het glas een U-waarde van 1.1, wat betekent dat het HR++ glas genoemd mag worden.
  • Veiligheidsglas 2-zijdig gelaagd HR++ (33.1/15/33.1)
    • Glas buitenzijde: twee glasplaten van 3 mm. Tussen die twee glasplaten zit een PVB-folie, die ervoor zorgt dat het glas niet kleine stukjes breekt, maar één geheel blijft.
    • Spouw: 15 mm
    • Glas binnenzijde: twee glasplaten van 3 mm. Tussen die twee glasplaten zit een PVB-folie, die ervoor zorgt dat het glas niet kleine stukjes breekt, maar één geheel blijft.
    • Met deze opbouw behaalt het glas een U-waarde van 1.1, wat betekent dat het HR++ glas genoemd mag worden.

Mat glas 

Bij Toelevering Online kun je ook kiezen voor mat glas in jouw kozijn. Mat glas wordt ook welk melkglas genoemd en beschermt tegen inkijk van buitenaf, maar geeft het daglicht wel de kans om naar binnen te ‘strijken’. Bij isolerende beglazing die uit verschillende glaslagen bestaat, wordt er op één van de glaslagen matglas toegepast. Een van de glaslagen wordt voorzien van een laag satijn, die zorgt voor de zachte uitstraling van het glas. Mat glas heeft dezelfde technische eigenschappen als doorzichtig glas.

Lichtdoorlatend en tóch privacy

Mat glas is ondoorzichtig, maar laat voldoende licht door voor een ruimtelijke werking. In sommige situaties is mat glas gewenst. Voordeuren, badkamerramen en wc-raampjes zijn voorbeelden waarbij daglicht wel naar binnen mag komen, maar volledige doorkijk is niet altijd gewenst. Een deur met mat glas is bijvoorbeeld een uitstekend esthetisch element in een woning of kantoor.

De keuze voor het juiste glas

Welk glas je moet kiezen, hangt onder andere af van de NEN 3569:2018. Deze norm geeft de eisen aan voor verticaal geplaatst vlakglas voor gebouwen. Hij beschrijft hoe je veilig kunt bouwen met glas, dus ons advies is om deze regels altijd in acht te nemen. Hoe lager je glas in de muur verwerkt zit, hoe meer veiligheidsglas je moet hebben.

In de NEN staat bijvoorbeeld beschreven dat glas dat boven de 85 cm begint regulier HR++ glas mag zijn. Wanneer het glas op een hoogte lager dan 85 cm begint, moet er veiligheidsglas toegepast worden. Bij opendraaiende ramen bevindt die grens voor het gebruik van veiligheidsglas zich op 1 meter hoogte. Bij raamkozijnen die hoger dan 1 meter vanaf vloerniveau geplaatst worden, mag dus regulier HR++ glas gebruikt worden. Heb je een raamkozijn waarvan de hoogte lager is dan 85 cm? Dan dien je 2-zijdig gelaagd glas te gebruiken.

Het gewicht van glas berekenen

Glas kan vrij zwaar zijn en het is belangrijk om bij het plaatsen van het glas rekening te houden met het gewicht. Weten hoe je het gewicht berekent? Lees dan: Wat weegt glas?

Authentieke uitstraling met roeden

Bij alle houten kozijnen bieden wij de mogelijkheid om glas met roeden toe te passen. Wij bieden keuze uit zowel roeden in het glas als roeden op het glas (Wiener Sprossen). Met roeden creëer je een nostalgisch en authentiek uitstraling voor de ramen en deuren van de woning.

De roeden zijn beschikbaar voor bijna alle glassoorten van Toelevering Online, behalve in/op mat- en triple glas.

Hulp bij het kiezen van het juiste glas

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het kiezen van de juiste glassoort of heb je andere vragen? Het team van Toelevering Online helpt je graag verder. Neem direct contact met ze op via onderstaande button.

Levering

De levering van de kozijnen wordt verzorgd door heel Nederland. Toelevering Online kan vanaf 5 werkdagen de kozijnen al leveren op de gewenste locatie. Toelevering Online levert onder andere in de plaatsen Breda, Enschede, Venlo, Alkmaar, Middelburg, Amersfoort en Almere.

Contact opnemen

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×