Dubbele houten deur stapeldorpel bewerkt

Kozijnpanelen

Toelevering Online
17 augustus 2022

Kozijnpanelen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kan ze gebruiken voor ramen en deuren, maar wat is nou eigenlijk een kozijnpaneel? In deze blog lees je meer over kozijnpanelen in het raamkozijn en over de stapeldorpels en schrootpanelen in deuren.

Wat is een kozijnpaneel?

Een kozijnpaneel is een plaat in het kozijn of in de deur dat is gemaakt van hetzelfde materiaal als het kozijn. De meeste kozijnen en deuren bevatten kozijnpanelen, dus je komt ze op veel plekken in het huis tegen, waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt. Daarnaast kan je bij Toelevering Online kiezen voor dezelfde kleur en bij sommige profielen een afwijkende kleur!

Waarom een kozijnpaneel?

Een van de redenen om voor een paneel te kiezen kan het verbergen van iets zijn. Wij kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat je vanuit de tuin niet graag tegen de achterkant van je vaatwasser of wasmachine aan kijkt. Daarnaast kan een paneel in een deur een mooie oplossing zijn om ruitschade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een schuurdeur waar je met de fiets gemakkelijk tegenaan stoot.

Paneel in raamkozijn

Hout

Bij houten panelen in een raamkozijn bij de kozijn profielen van Mahonie/Meranti en Accoya gebruiken wij een sandwichpaneel. Deze is opgebouwd uit twee Trespa ® platen van 3 mm met daartussen een PIR-isolatie. De platen worden aan elkaar ‘geplakt’ door middel van volvlak verlijming. Hiermee voorkom je dat er vocht in de plaat komt.

Kunststof

De overeenkomst met het houten sandwichpaneel is visueel bijna hetzelfde als bij een kunststof vlak paneel. Ook wel glad paneel genoemd. Bij onze kunststof kozijnpanelen zitten er wat verschillen in de specificaties. Je vindt de informatie per gewenst kozijnprofiel op de pagina met productinformatie voor kunststof kozijnprofielen.

Paneel in deuren

Hout

Bij een houten deur spreken wij van een stapeldorpel. Een stapeldorpel is een paneel die bestaat uit meerdere dorpels (planken). Zie de afbeeldingen hieronder. Tijdens het samenstellen van de deur in de configurator kies je zelf hoeveel dorpels je toevoegt en hoe hoog de stapeldorpel wordt.

Kunststof

Kunststof deuren zijn beschikbaar met: glas, een schrotenpaneel of een glad paneel. Bij het schrotenpaneel krijg je visueel hetzelfde gevoel als bij een houten stapeldorpel (dorpels (planken) op elkaar). Het gladde paneel is gewoon een strakke en gladde kunststof die ook als volgt is opgebouwd: plaat-isolatie-plaat. Ook zijn de kenmerken, net als bij het raamkozijn, voor de kunststof deuren verschillend per kozijnprofiel.

Vleugeloverdekkend deurpaneel

Bij sommige kunststof deuren de optie voor een vleugeloverdekkend deurpaneel. Hierbij loopt het paneel van de deur helemaal door tot het kozijn. Bij een niet-vleugeloverdekkende deur blijven de deurvleugels en de afdichtranden zichtbaar. Let op dat je tijdens het bestellen de kleuren goed instelt. Bij twijfel raadpleeg onze klantenservice.

Borstwering

De borstwering is de ruimte om de stapeldorpels of de schrootpanelen die het paneel dicht. In de blog over borstwering gaan we wat dieper in op de materie!

Isolatie kozijnpanelen

Goede isolatie in kozijnpanelen is belangrijk om in de winter de warmte binnen te houden en in de zomerperiode juist zoveel mogelijk buiten. De actuele U-waarde van de kozijnpanelen vind je in onze blog over U-waarde.

 

Maatwerk kozijnen samenstellen

Zoals je al kan lezen, zijn er heel veel opties beschikbaar. Je stelt jouw kozijn op maat gemakkelijk via de configurator. Bepaal precies welke kenmerken jouw nieuwe kozijn of deur moet hebben en bestel direct!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×