Borstwering; wat is het en waarvoor dient het?

Borstwering; een veel gebruikt begrip wanneer je werkt met kozijnen en deuren. Wat is een borstwering, waarvoor dient een borstwering en hoe bepaal je de hoogte van de borstwering? Wij vertellen je alles wat je moet weten over borstweringen!

Wat is een borstwering?

De borstwering van een kozijn of deur is het gedeelte dat dicht wordt gezet met stapeldorpels of een paneel. Het is de splits tussen twee gedeeltes. De bovenzijde wordt veelal voorzien van glas en de onderzijde (borstwering) is veelal van hout of kunststof.

Waarvoor dient een borstwering?

De borstwering bij een raam of deur heeft verschillende functies. Het is bijvoorbeeld bepalend voor de hoeveelheid licht die binnenkomt. Des te lager de borstwering, des te meer zonlicht er naar binnen kan schijnen. De borstwering bepaalt daarnaast voor een groot deel de uitstraling van een deur of kozijn.

Wat is de ideale hoogte voor de borstwering?

Er is geen ideale hoogte voor een borstwering. Het verschilt per type deur en kozijn wat een goede hoogte is voor de borstwering. Bij openslaande tuindeuren wil je in veel gevallen een lage borstwering en veel glas zodat er veel licht naar binnen kan schijnen.

Een borstwering van 2 stapeldorpels (249 mm hoog) of 3 stapeldorpels (359 mm) zou hiervoor erg geschikt zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van een achterdeur en tuindeuren waarbij gekozen is voor 2 stapeldorpels.

In het geval van een achterdeur wil je in veel gevallen een hogere borstwering. Welke hoogte kan echter variëren per situatie. Gemiddeld is de borstwering 469 mm tot 909 mm.

Bij kunststof ramen en deuren is er in veel gevallen geen sprake van stapeldorpels. Daar geef je zelf de hoogte van de borstwering op, waarna deze ruimte wordt gevuld middels schrootpanelen.

Kies je voor losse paneelvulling in een kozijn? Dan passen wij een glad paneel toe.

Veiligheidsglas

Zoals je hierboven kon lezen worden deuren en kozijnen veelal met beglazing geplaatst. Je dient daarbij rekening te houden met bepaalde regelgeving. Als er een kans bestaat op doorvallen dan is het toepassen van veiligheidsglas bijvoorbeeld verplicht. Dit is van toepassing op vrijwel alle deuren waar glas in geplaatst wordt, denk bijvoorbeeld aan schuifpuien, tuindeuren en achterdeuren. De eisen en regels hiervoor staan vastgelegd in NEN 3569 norm.

Stel jouw kozijn met borstwering samen bij Toelevering Online

Bij Toelevering Online stel je simpel en snel kozijnen samen. We bieden de mogelijkheid om zowel kunststof als houten kozijnen samen te stellen met verschillende kozijnprofielen. Bij onze houten kozijnen heb je keuze uit Mahonie hardhout, Finti en Accoya. Bij onze kunststof kozijnen heb je keuze uit profielen van gerenommeerde merken als Schüco, Gealan en K-VISION.

Bij onze houten kozijnen en houten deuren waar een borstwering van toepassing is kun je zelf aangeven hoe hoog deze moet zijn door het aantal stapeldorpels op te geven of een vak te vullen middels paneelvulling.

Bij onze kunststof kozijnen en kunststof deuren kun je aangeven hoe hoog de borstwering moet zijn en welke kleur de panelen moeten krijgen of kun je een vak vullen met paneelvulling.

Stel jouw maatwerk kozijnen samen in onze gebruiksvriendelijke configurator en bereken direct de prijs voor jouw kozijnen. Wij leveren al vanaf 5 werkdagen!

Naar de configurator

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×