Houten kozijnen (over)schilderen

De houten kozijnen aan de buitenzijde van je woning krijgen het hele jaar door veel te verduren. Stortbuien, sneeuw en zon zijn slechts enkele factoren die ervoor zorgen dat het schilderwerk van de kozijnen op den duur een opknapbeurt nodig heeft. Kunnen jouw kozijnen inmiddels wel een nieuwe laag verf gebruiken? Of ben je simpelweg toe aan een nieuw kleurtje? Rob Bertu van PPG Industrial Coatings geeft je advies over hoe je houten kozijnen het beste kunt (over)schilderen.

Hoe vaak moet je houten kozijnen schilderen?

Hoe vaak je jouw houten kozijnen daadwerkelijk zou moeten schilderen, hangt af van verschillende factoren. De richtlijn is om houten kozijnen met een lichte kleur iedere 6 jaar opnieuw te schilderen. Bij donkere kleuren is deze richtlijn 4 jaar. In de praktijk blijkt dat de juiste frequentie afhankelijk is van externe factoren, zoals de zon- en weerbelasting, maar ook of er gebruik is gemaakt van enkele of dubbele beglazing. Afhankelijk van jouw profielkeuze kan het onderhoudsinterval ook langer zijn. Door de aflaklaag is het mogelijk om het kozijn maar één keer in de 12 jaar opnieuw te schilderen.  

Welke verf adviseren wij voor het aflakken houten kozijnen?

Wij adviseren om andere verf voor binnen en buiten te gebruiken. Voor binnen adviseren wij om te kiezen voor watergedragen verf, aangezien synthetische verf binnen zal vergelen. Voor buiten adviseren wij een watergedragen of oplosmiddelhoudende verf te gebruiken. Door de elasticiteit van watergedragen lak zal de lak minder snel slijten dan lak op terpentinebasis.

Zodra een kozijn gemonteerd is, dient deze eenmalig afgelakt te worden. Bij PPG Industrial Coatings adviseren wij om de houten kozijnen af te lakken met een duurzame watergedragen (af)lak. Ons advies is om hier Sigma Torno watergedragen lak voor te gebruiken. Voor de lak op terpentinebasis adviseert Rob de volgende producten:

Sigma S2U Gloss
Sigma S2U verlengt de onderhoudscyclus voor buitenhoutwerk tot wel 8 jaar.

Sigma S2U Allure Gloss
Sigma S2U Allure verlengt de onderhoudscyclus voor buitenhoutwerk tot wel 10 jaar. Het hout wordt optimaal beschermd dankzij een duurzame bindmiddelcombinatie. Duurzaam voor portemonnee, milieu én uw schilderwerk.

Deze lakken zijn in diverse winkels verkrijgbaar. Alvorens je gaat aflakken dient het kozijn eerst voorbehandeld te worden, Rob geeft hierin het volgende advies.

Benodigdheden overschilderen houten kozijnen

Voordat je je houten kozijnen gaat overschilderen, adviseren we bij PPG Industrial Coatings om de volgende benodigdheden klaar te leggen:

 • Allesreiniger
 • Algenreinigingsmiddel
 • Overschilderbare kit
 • Elastische afdichtingskit
 • Reparatiemassa
 • Puntkwast
 • Verfroller van vilt

Stappen overschilderen houten kozijnen

1. Controleer de ondergrond

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag optimaal hecht en een zo strak mogelijk resultaat heeft, is het belangrijk om de ondergrond te controleren voordat je begint met het overschilderen van de houten kozijnen. Let in het bijzonder op de volgende zaken:

 • Vuil en vet
  Verf hecht niet aan oppervlakten waar vuil en vet aan zit. Je kunt het kozijn heel eenvoudig schoonmaken met een allesreiniger.
 • Algen en schimmels
  Het komt regelmatig dat er algen en schimmels groeien op houten kozijnen. De grote stukken kun je verwijderen met een harde borstel of een hogedrukreiniger. De achtergebleven resten kun je vervolgens verwijderen met een algenreinigingsmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat alle sporen van algen gedood worden en geeft op die manier de zekerheid dat er geen alg onder de verf kan groeien.
 • Openstaande naden
  – Naden zorgen voor een minder strak eindresultaat, hoe klein ze ook zijn. Kleine naden (tot 4 mm) moet je eerst met een primer behandelen. Vervolgens kun je de naad opvullen met overschilderbare acrylaatkit.
  – Naden tussen 3 en 20 mm kun je opvullen met een elastische afdichtingskit,.- Zijn de naden in het kozijn groter dan 20 mm? Neem dan contact op met het team van Toelevering Online. Zij voorzien je graag van het juiste advies.
 • Beschadigingen
  Wij adviseren om gaten kleiner dan 3 mm te egaliseren met een acryl plamuur. Grotere gaten (3 mm – 20 mm) zou je in theorie kunnen repareren met een reparatiemassa. Wij adviseren voor het repareren van aangetast hout echter altijd om een expert in te schakelen, aangezien dit een specialistische en lastige klus is.

Loop jij tegen een andere situatie aan bij het controleren van jouw kozijn? Neem dan contact op met het team van Toelevering Online. Zij helpen je graag verder met al je vragen.

2. Voorbereiding

Een goede voorbereiding, is het halve werk. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de volgende onderdelen voordat je begint met het overschilderen:

 • Ondergrond beschermen
  Plaats bijvoorbeeld een stucloper of leg een stuk karton op de grond.
 • Beslag beschermen
  Verwijder eventueel beslag of plak het af.
 • Afplakken
  Plak eventuele aangrenzende ondergronden af met het het juiste afplakmateriaal, bijvoorbeeld een gele schilderstape op basis van rijstpapier. Deze tape zorgt voor strakke afplaklijnen en kan daarnaast langere tijd op de ramen blijven zitten zonder te blijven plakken.
 • Reinigen
  Reinig het kozijn met een allesreiniger, zodat alle vuil en vettigheid van het kozijn verwijderd wordt.
 • Schuren
  Schuur het kozijn met schuurpapier. Hoe fijner er geschuurd wordt, hoe beter het eindresultaat wordt.
 • Reinigen
  Reinig het kozijn opnieuw, zodat de resten van het schuren schoongemaakt worden.

3. Overschilderen

Zodra de voorbereiding helemaal klaar is, is het tijd om de houten kozijnen over te schilderen. Voor je eigen veiligheid, adviseren wij om schilderhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen.

 • Primer
  Breng een primer aan op eventuele onbehandelde of beschadigde delen op het kozijn.
 • Opschuren
  Zodra de primerlaag volledig gedroogd is, schuur je het kozijn licht op. Vervolgens stof je het af.
 • Primer
  Breng met een kwast of roller en tweede laag primer aan.
 • Opschuren
  Zodra de primerlaag volledig gedroogd is, schuur je op kozijn opnieuw licht op. Vervolgens maak je het geheel weer schoon.
 • Schilderen
  Schilder het raam en het kozijn met een kwast en/of roller.

Mijn ultieme tip voor het overschilderen van houten kozijnen? Gebruik verf van goede kwaliteit. Dit zorgt voor een strak en duurzaam eindresultaat.

Rob Bertu

Tips voor het overschilderen van houten kozijnen

Ik geef je graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat je een strak eindresultaat krijgt.

 • Ga bij het schilderen uit van vlakken van ongeveer 50 cm en werk ‘nat in nat’, zodat er geen strepen ontstaan.
 • Start met het schilderen van de bovenkant van het raam. Schilder vervolgens de onder- en zijkanten en daarna de rest.
 • De beste ondergrond- en omgevingstemperatuur om te schilderen ligt tussen de 0°C en 30°C.
 • Zorg ervoor dat je nooit in de volle zon schildert.

 

Schilderwerk regelmatig reinigen voor optimale duurzaamheid

Wij adviseren om het schilderwerk regelmatig te reinigen om zo de prestatie en duurzaamheid van de verf positief te beïnvloeden. De geschikte reinigingscyclus hangt af van de belastingsgraad. Zo zal een kozijn dat aan de kust of in een schaduwrijke omgeving geplaatst wordt sneller vervuild raken dan een kozijn in een landelijke omgeving. Een handig moment om schilderwerk op hout te reinigen, is tijdens het wassen van de beglazing.

In onderstaande tabel adviseert Sigma het aantal reinigingsbeurten voor geschilderd hout in diverse gebieden. Het aantal reinigingsbeurten voor binnenschilderwerk is niet opgenomen in de tabel. Hiervoor geldt dat het aantal reinigingsbeurten afhankelijk is van het bewoners-/gebruikersgedrag.

Reinigingsmiddel om kozijnen schoon te maken

Kozijnen die afgeschilderd zijn met Sigma S2U Allure of S2U Allure Gloss kunnen het beste gereinigd worden met pH-neutrale reinigingsmiddelen die oplosmiddelvrij zijn. In de meeste gevallen is een huishoudelijk reinigingsmiddel hier geschikt voor. Omdat binnenschilderwerk doorgaans vaker wordt gereinigd, adviseren wij hiervoor milde onderhoudsproducten te gebruiken. Wil je meer weten over het schoonmaken van kozijnen? Lees dan onze blog over kozijnen schoonmaken.

Vragen over het overschilderen van jouw houten kozijnen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het overschilderen van jouw houten kozijnen? Neem dan contact op met het team van Toelevering Online. Zij helpen je graag verder met al je vragen!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×