Gealan draaikiepraam openstaand binnenzijde Foto: Draaikiepraam Gealan

Draaikiepraam sluit niet goed, wat nu!?

Klantenservice
31 januari 2023

Je hebt een een draaikiepraam en deze sluit niet goed meer, wat nu? Het niet goed sluiten van het draaikiepraam kan verschillende oorzaken hebben. Wat het ook is, het is over het algemeen gemakkelijk op te lossen. Wij vertellen je wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe je ze kunt oplossen!

Veel voorkomende problemen

Wanneer een draaikiepraam niet goed sluit, kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende problemen kunnen vaak vrij eenvoudig worden opgelost. Wij behandelen de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Het raam staat op zowel draai- als kiepstand

Een veel voorkomend probleem is dat het raam zowel in de draai- als de kiepstand staat. Op deze manier ‘hangt’ het raam alleen nog maar aan het onderscharnier. Wat je dan zeker niet moet doen, is deze met (brute) kracht proberen dicht te doen. Hierdoor kan het probleem enkel erger worden.

De meeste draaikiepramen zijn voorzien van een draaikiepblokkering, dit is een kleine zwarte drukknop op de espagnolet, ter hoogte van de raamkruk. Bij het sluiten van het raam wordt de kiepblokkering automatisch ingedrukt en kan de kruk in alle standen gedraaid worden. Als je het raam opent of deze in de kiepstand zet, dan veert de kiepblokkering terug en blokkeert deze de kruk. Soms kan het gebeuren dat de kiepblokkering niet tijdig genoeg terugveert in de blokkeerstand tijdens het openen van het raam, waardoor het raam tegelijkertijd in de draai- en de kiepstand opent.

Om het probleem op te lossen dat het raam tegelijk in de draai- en kiepstand opent, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Druk de kiepblokkering met de hand in (en houd deze ingedrukt) en draai de kruk naar de kiepstand (in het geval van een draaikiepraam, omhoog).
  2. Duw het raam terug in het kozijn aan de scharnierzijde (terwijl je de krukzijde open laat).
  3. Draai de kruk terug naar de horizontale draaistand. Laat de kiepblokkering los.
  4. Het raam kan nu gesloten worden en alles zal weer naar behoren werken.

Verkeerde afstelling

Een veel voorkomend probleem is een verkeerd afgesteld draaikiepraam. Als de afstelling van de scharnieren of krukken niet juist is, kan het raam moeilijk te sluiten zijn. Controleer daarom altijd even of de kruk en scharnieren goed zijn afgesteld, dit kan al snel het probleem oplossen.

Weten hoe jij een draaikiepraam kan (na)stellen? Bekijk dan onze video:

nastellen van een draaikiepraam Nastellen van een draaikiepraam

Vuildeeltjes in de scharnieren of sponningen

Deeltjes zoals stof, zand of vuil kunnen verstopt zitten in de scharnieren of sponningen, waardoor het raam moeilijk te sluiten is. Controleer of dit een mogelijke oorzaak is voordat je ergens anders naar kijkt. Het simpelweg schoonmaken van de de scharnieren en raamsponning kan het probleem al verhelpen.

Oude, versleten of beschadigde onderdelen

Bij wat oudere kozijnen kunnen de scharnieren, krukken en andere onderdelen van een draaikiepraam door gebruik, weersinvloeden of veroudering versleten of beschadigd raken, wat kan leiden tot problemen met het sluiten van het raam. Dit is te verhelpen door deze te vervangen. Lees bijvoorbeeld hoe je gemakkelijk een raamkruk kunt vervangen.

Ongelijke druk op het raam

Als het raam niet gelijkmatig op het kozijn drukt, kan het moeilijk te sluiten zijn. Ook hier kan je controleren of de scharnieren er goed inzitten en goed zijn afgesteld, waardoor het raam goed in het kozijn past. Ongelijke druk op het raam kan dus een oorzaak zijn van het bovenstaande probleem; verkeerde afstemming.

Vervorming of scheefheid van het raam of het kozijn

Als het raam of het kozijn vervormd of scheef is, kan het raam moeilijk te sluiten zijn. Het kan zijn dat het raam niet goed in het kozijn past of dat deze scheef is. In dat geval is het aan te raden om het raam of kozijn te vervangen. Bij Toelevering zorgen wij er altijd voor dat het raam naadloos in het kozijn past voordat we het leveren.

Weten hoe je een kozijn vervangt? Lees dan ook ons stappenplan kozijnen vervangen.

Jouw kozijn aan vervanging toe?

Is het probleem met jouw draaikiepraam moeilijk of niet te verhelpen, bestel dan simpel en snel een nieuw draaikiepraam bij Toelevering Online. Wij bieden een ruim scala houten, kunststof en aluminium kozijnen op maat. Stel gemakkelijk samen in onze configurator en wij leveren al vanaf vijf werkdagen!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×