Hoe monteer ik glas in een kunststof kozijn?

Goed geïsoleerd glas zorgt ervoor dat kou niet naar binnen kan dringen en dat het binnen warm blijft. Ook dempt het geluid, waardoor je minder last hebt van lawaai. Maar hoe plaats je nou glas in een kunststof kozijn? Dat leggen we je uit!

Stappenplan plaatsen glas in een kunststof kozijn

In een aantal simpele stappen leggen wij je uit hoe je glas kan plaatsen in een kunststof kozijn.

Let op!

Als je bij Toelevering Online kunststof kozijnen inclusief glas bestelt wordt deze los in de spouw vervoerd om glasbreuk tegen te gaan. Bij montage dient het glas altijd verwijderd te worden en opgeklost. Het opklossen is zeer belangrijk, omdat bij een draaiend deel het anders gaat doorhangen. Ook bij vast glas moet het glas verwijderd worden en na montage opnieuw worden geplaatst.

Video: opklossen van glas in kunststof kozijn

Voorbereiding

Omdat je met glas aan de slag gaat, is het verstandig om veiligheidshandschoenen aan te doen en voorzichtig te werken.
De eerste twee stappen uit het stappenplan vertellen je hoe je glas verwijdert uit het kozijn. Vervang je het glas niet, maar plaats je het glas in een nieuw kozijn? Dan kun je stap 1 en 2 overslaan.

Stap 1: verwijder de glaslatten

Als je het huidige glas wilt vervangen, moet je eerst de glaslatten verwijderen. Tip: begin bij de langste glaslatten en eindig bij de kleinste.

Hoe verwijder je glaslatten?
Plaats een plamuurmes in de groef van de glaslat en wrik deze voorzichtig los. Indien de glaslat nog niet loskomt tik er met een kunststof hamer op, zodat de glaslat loskomt.

We raden af om een schroevendraaier te gebruiken bij het verwijderen van de glaslatten. Met een schroevendraaier heb je kans om het smalle oppervlak te beschadigen. Gebruik ook niet een te dun (plamuur)mes, want deze buigt sneller.

Stap 2: verwijder het glas

Nu de glaslatten eraf zijn, kun je het glas verwijderen. Hiervoor is het handig om eerst de bovenzijde van het glas naar je toe te kantelen. Vervolgens til je het glas uit het kozijn. Onthoud wat de voor- en achterzijde van het glas is. Help jezelf dit herinneren met bijvoorbeeld een sticker. Zo voorkom je dat het glas er met het terugplaatsen verkeerd in komt te staan.

Stap 3: plaats glassteunen en glasvullingen

Om ervoor te zorgen dat het glas straks direct de juiste positie in het kozijn heeft, plaats je eerst glasblokjes. Er zijn stelblokjes en steunblokjes welke te verkrijgen zijn in verschillende diktes, kies de juiste dikte zodat het glas mooi in het midden van het kozijn zit en de ruimte tussen het glas en het kozijn is rondom gelijkmatig verdeeld.

Voor meer informatie, zie ook: Het opklossen van glas in een draaiend deel.

Stap 4: plaatsen van het glas

Controleer of de rubberdichting goed is geplaatst. Dit is het onderdeel in het kozijn waar je het glas tegenaan zet. Plaats de glassteunen op de juiste plek en plaats eventueel aan de onderzijde van het kozijn wat glasvullingen, zodat je het glas op de juiste hoogte in het kozijn monteert. Plaats het glas eerst aan de onderkant op de glassteunen óf glasvullingen. Let erop dat het glas goed op de glassteunen staat, waardoor het glas ook rondom goed aansluit op het rubber in het kozijn.

Stap 5: plaatsen van kunststof glaslatten

In tegenstelling tot bij het verwijderen van de glaslatten, begin je met het plaatsen van glaslatten bij de kortste zijdes. Plaats de hoeken van de glaslat in de hoeken van het kozijnprofiel en sla de glaslat met een kunststof hamer vast. Doe dit vanuit het midden van de glaslat richting de hoek van het kozijn.  Als laatste plaats je de langste glaslatten.

Verschillende kozijnen

In de basis kun je bovenstaand stappenplan voor het plaatsen van glas bij ieder type kozijn gebruiken. Wel kunnen het aantal benodigde glassteunen en de positie daarvan verschillen. We lichten daarom een aantal typen uit.

Draaikiepraam en -deuren

Voor het plaatsen van glas in een draaikiepraam heb je minimaal vier glassteunen nodig. Hiervan plaats je er twee in de rechterbovenhoek en twee in de linkeronderhoek van het raam. Ditzelfde geldt voor het plaatsen van glas in deuren.

Schuifpui

Bij een schuifpui plaats je ook minimaal vier glassteunen. Deze plaats je op een andere plek dan bij de deuren. De eerste twee worden op de langste zijde links en recht bovenin geplaatst iets onder de bovenzijde. De andere twee glassteunen plaats je aan de linker en rechterkant van de onderzijde.

Meer weten?

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je glas plaatst in een kunststof kozijn? Of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×