Kunststof kozijnen plaatsen

Bij Toelevering Online bestel je eenvoudig kunststof maatwerk kozijnen voor je nieuwbouwproject. Om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen, is het handig dat je precies weet hoe je deze kozijnen plaatst. We helpen je graag op weg met een stappenplan. Wij zijn in dit stappenplan uitgegaan van een kozijn dat geplaatst wordt in een bestaande situatie. Lees snel verder om direct aan de slag te gaan!

Stelkozijnen plaatsen

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de nieuwe kozijnen, is het van belang om te weten dat een stelkozijn noodzakelijk is bij het plaatsen van de kunststof kozijnen van Toelevering Online. Alle kunststof kozijnen worden standaard uitgevoerd met een aanslag.

Kozijn plaatsen met aanslag

Je plaatst het kozijn met de aanslag tegen het stelkozijn dat in het werk gemonteerd is en je bevestigt het kozijn eenvoudig door het vast te schroeven. (Lees onderaan deze blog hoe je een kunststof kozijn plaatst met aanslag) De schroefgaten zijn al voorgeboord in het kozijn, dus je hoeft de plek van de schroeven niet eens zelf te bepalen. In dit stappenplan gaan we dan ook uit van het plaatsen van een kunststof kozijn met stelkozijn.

Kunststof kozijn opklossen

Bij Toelevering Online wordt het glas altijd voor levering in het kozijn geplaatst, om het glas te beschermen tijdens transport. Let op! Het glas wordt los in de spouw vervoerd om glasbreuk tegen te gaan. Bij montage dient het glas altijd verwijderd te worden en opgeklost. Het opblokken is zeer belangrijk, omdat bij een draaiend deel het anders gaat doorhangen. Ook bij vast glas moet het glas verwijderd worden en na montage opnieuw worden geplaatst.

Bij de Gealan kozijnen wordt het glas los meegeleverd en bij K-VISION wordt het glas in het kozijn geplaatst. De glaslatten zijn niet volledig vastgeklikt in het kozijn, waardoor je deze eenvoudig kunt demonteren. Dat is afhankelijk van het kozijn. Glas is zwaar, waardoor het lastiger is om het kozijn te monteren als het in het kozijn zit. Verwijder voor het plaatsen van het kozijn het glas indien nodig, zo verplaats je het kozijn een stuk gemakkelijker. Daarnaast moet het kozijn worden vastgeschroefd als het op de op de gewenste plek staat. Via de sponning op de plek waar het glas zit.

Oude kozijnen slopen

Een kozijnklus kan pas beginnen als je werkruimte vrij hebt gemaakt om de eventuele oude kozijnen te verwijderen. Bij een renovatieklus is het belangrijk om een schone werkplek te creëren. Dit doe je door de binnenzijde van de plek waar je het kozijn gaat verwijderen vrij te maken van accessoires, gordijnen en eventuele meubels. Bij het verwijderen van oude kozijnen moet je zelf ook beschermd zijn tegen eventueel bouwafval. Denk hierbij vooral aan het dragen van bouwschoenen, een veiligheidsbril en helm.   

Stappenplan plaatsen kunststof kozijn nieuwbouw

Stap 1: inmeten van kunststof kozijn

Natuurlijk is het allereerst van belang dat je het kozijn met de juiste maatvoering bestelt. Meet de muuropening op van metselwerk tot metselwerk en zorg ervoor dat je rondom 0,5 cm speling houdt voor eventuele werking door temperatuurverschillen. Is het raamgat 100 x 100 cm, houd dan rekening met een buitenwerkse kozijnmaat (inclusief aanslag) van 99 x 99 cm. Met de inmeettips van Toelevering Online weet je zeker dat de maatwerk kozijnen op zijn plek passen.

Stap 2: kozijnen bestellen bij Toelevering Online

Na het inmeten van de kozijnen bestel je jouw maatwerk kozijnen simpel en snel via de productpagina’s. Hier staan een aantal populaire modellen voor je klaar, je voert enkel de maten in en de meeste eigenschappen worden automatisch voor je gekozen. Toch liever een andere indeling voor je kozijn? Stel dan eenvoudig zelf een kozijn samen met de configurator. In de stappen die volgen stel je het kozijn zo samen dat hij volledig aan jouw wensen voldoet. Van vakvulling tot aan de volledige eigenschappen van het kozijn.

Stap 3: controle kozijn bij levering

Voor je het oude kozijn gaat verwijderen, check je of de bestelling compleet is, de maatvoering overeenkomt en de eigenschappen kloppen. Er kan tenslotte altijd iets misgaan tijdens het samenstellen van de maatwerk kozijnen. De kozijnen worden speciaal voor jou op maat gemaakt, waardoor het lastig is om achteraf nog aanpassingen te doen.

Om vervelende situaties te voorkomen check je jouw bestelling dus altijd goed voor de montage. Is er iets in de bestelling niet helemaal zoals het hoort te zijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de klantenservice zodat we je kunnen helpen. Pas nadat je de bestelling hebt gecontroleerd ga je aan de slag met jouw kozijnproject.

Stap 4: oude kozijnen verwijderen (indien nodig)

Voor je de nieuwe maatwerk kozijnen van Toelevering Online kunt plaatsen is het van belang dat je de oude kozijnen verwijdert. Het slopen van de oude kozijnen begint met het verwijderen van de draaiende delen (deuren of ramen). Het glas in vaste kozijnen verwijder je door de kitrand los te snijden, met het verwijderen van de glaslatten ga je voorzichtig te werk. Met behulp van zuignappen haal je het glas uit de sponning. Bij eventuele tussenstijlen en dorpels maak je 2 zaagsnedes, zo kun je het gezaagde stuk kozijn ertussenuit halen. Vervolgens kun je stijlen en dorpels verder slopen. Bij het verwijderen van de tussenstijlen en boven- en onderdorpel van het kozijn pas je dezelfde werkwijze toe.

Probeer bij het slopen altijd de bestaande spouwlat te behouden. Deze stap is natuurlijk alleen van toepassing als jouw kozijnproject een renovatieklus betreft.

Stap 5: kunststof kozijn plaatsen

Nu het stelkozijn is geplaatst, kan je het kunststof kozijn eenvoudig met behulp van de voorgeboorde montagegaten bevestigen. Zorg dat je het kozijn waterpas bevestigt en de stijlen loodrecht op de onderdorpel stelt. Dit doe je met behulp van afstandsblokjes en een waterpas. Indien je een kozijn met draaiende delen plaatst, fixeer je het kozijn in eerste instantie bij een paar montagegaten, stel het vervolgens waterpas en check het draaiende deel op functionaliteit alvorens je het definitief verankerd en afwerkt.

Uiteindelijk draait het erom dat de ramen en deuren goed werken. Een kozijn kan nog zo waterpas staan, maar draaien de deuren niet goed, dan heb je er niets aan. Zolang het kozijn nog niet verankerd en volledig afgewerkt is kan het nog wat bijgesteld worden. De geleverde maatwerk kozijnen van Toelevering Online zijn klaar om geplaatst te worden. Voor het volledige stappenplan om je kozijnen te vervangen bekijk je het stappenplan kozijnen vervangen.

Stap 6: afwerking

Staat het kozijn haaks en functioneren de draaiende delen goed, veranker het kozijn dan definitief door via alle voorgeboorde gaten het kozijn te bevestigen aan het stelkozijn.

Om de aansluiting tussen kozijn en stelkozijn luchtdicht te maken, ga je te werk vanaf de binnenzijde. Bij voorkeur met een kitvoeg tussen het kozijn en stelkozijn. In de praktijk wordt in de meeste gevallen de ruimte tussen stelkozijn en kozijn volledig afgepurd door middel van elastische pur, het voordeel hiervan is dat deze ruimte een goede wartmeweerstand krijgt. Het nadeel is dat de ventilatie van het stelkozijn wordt beperkt en dat er vochttransport plaatsvindt via het PUR-schuim, waardoor er risico op lekkage toeneemt.

Kunstof kozijnen plaatsen met aanslag

Een kunststof kozijn met aanslag heeft rondom een rand (aanslag) die een aantal millimeters uitsteekt aan de zijkant van het kozijn. Bij het Gealan S9000NL en het K-VISION TREND profiel bedraagt de aanslag 18 mm. Bij het K-VISION CLASSIC profiel is dit 21 mm. Zie hieronder een afbeelding voor een visuele weergave.

In de negge, het gat waar het kozijn in komt, wordt op het metselwerk een stelkozijn (strook of lat) geplaatst. We adviseren om een stelkozijn te plaatsen dat 3 tot 5 mm dunner is ten opzichte van de dikte van de corresponderende aanslag. Let op, zorg ervoor dat je het stelkozijn waterpas en evenredig bevestigt.

Kunststof kozijnen water- en tochtdicht

Het kunststof kozijn overlapt met de aanslag het stelkozijn. Een geïntegreerd dichtingsrubber zorgt ervoor dat het kozijn water- en tochtdicht is. Boor het stelkozijn vast op de spouwlat en/of de stenen. Bevestig vervolgens het kunststof kozijn op het stelkozijn in de voorgeboorde montagegaten. Aanvullend kan gebruik gemaakt worden van compriband voor de afdichting.

Houten kozijnen plaatsen

Wil je meer lezen over het plaatsen van houten kozijnen, lees dan alles over over het haaks stellen van jouw maatwerk kozijnen. Let op! Het plaatsen van maatwerk kozijnen is echt vakwerk, en niet voor iedereen zo gepiept. Ben je niet zeker over je zaak? Dan kun je altijd een vakman uit de buurt inschakelen, zo weet je zeker dat jouw maatwerk kozijnen goed geplaatst worden. Bekijk het stappenplan voor het vervangen van kozijnen.

Stel jouw maatwerk kozijn samen

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met het plaatsen van het kozijn? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, want we geven je graag antwoord op je vragen!

Neem contact op!

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×