De afdichting tussen kozijn en muur

Bij het monteren van een kozijn dan is er vrijwel altijd iets speling tussen de muur en het kozijn. Het kozijn kan eigenlijk nooit naadloos geplaatst worden, waardoor er een sparing ontstaat tussen het kozijn en de muur. Deze ruimte tussen de muur en het kozijn moet lucht en waterdicht zijn, maar hoe doe je dat en waarom is het belangrijk? Wij vertellen je er alles over! 

Waarom een goede afdichting tussen muur en kozijn?

De sparing tussen de muur en het kozijn kan door verschillende temperaturen gedurende het jaar groter en kleiner worden. Hierdoor is het van belang dat tijdens deze warme en koude periodes de kier gesloten blijft. Water, wind, ongedierte of uv-licht mag niet tussen de muren komt.

Een goede afdichting tussen kozijn en muur is dus van groots belang. Onder andere om het water buiten te houden. Wanneer water tussen de muur en kozijn kan komen kunnen er lekkages ontstaan, maar zorgt na verloop van tijd ook voor houtrot aan het (stel)kozijn. Uiteraard kan er door zo’n sparing ook van alles naar binnen komen, zoals insecten of ongedierte die hun nest gaan bouwen in de spouwmuur.

Hoe dicht ik de ruimte tussen muur en kozijn?

In het verleden waren er minder nette en goed werkende oplossing voor het opvullen van de ruimte tussen de muur en het kozijn. Er werd vaak gebruikgemaakt van een profiellat of gewoonweg pur in schuimvorm. Een profiellat zorgt alleen niet voor 100% wind- en waterdichtheid en moet deze lat op zijn beurt ook weer waterdicht worden gemonteerd.

Purschuim wordt nog steeds veel gebruikt bij het plaatsen van kozijnen echter is het minder geschikt. Purschuim zet wel uit tegen kozijn en muur, waardoor de kier wordt opgevuld. Echter ziet dit er niet mooi uit, kan slecht tegen uv-licht, is lastig overschilderbaar en is niet waterdicht.

De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd). Compriband is een een schuimband dat aan één kant kleeft en door middel van uitzetting de sparing tussen muur en kozijn opvult.

Je kunt de compriband op het kozijn plakken bij de montage om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen het kozijn en de muur gevuld is. Doordat de compriband zich compleet uitzet, wordt de klevende kant steeds strakker vastgeduwd, zodat de volledige kier wordt opgevuld.

Compriband is verkrijgbaar in veel verschillende diktes en er is altijd wel een formaat wat past bij jouw klus. Voor het plaatsen van kozijnen wordt er veelal een compriband gebruikt met een dikte van 2 á 3 milimeter.

Wat is compriband?

Als je kiest voor het aanbrengen van compriband brengt dit verschillende mogelijkheden met zich mee. Door bovengenoemde uitzetting van het voegband, worden alle oneffenheden opgevangen en gedicht. Compriband is gemaakt van polyurethaan en gewerkt, zodat het waterdicht is. Zodra de voegband volledig uitgezet is in de kier, is deze slagregendicht. Wanneer je de compriband nog extra bewerkt naderhand, kan je ervoor zorgen dat deze ook beter UV-bestendig is en elastisch blijft. Vocht vanuit de spouw kan wel naar buiten door het compriband.

Hoe plaats ik compriband?

Voordat je aan de slag gaat met voegband, moet je de juiste maat kiezen en hiervoor het juiste materiaal en gereedschap voorhanden hebt. Hieronder het stappenplan voor het plaatsen van compriband.

Stap 1: Bepalen van de juiste maat

Om te bepalen welke maat compriband je moet hebben, is het eerst noodzakelijk dat je de sparing (ruimte tussen de muur en het kozijn) opmeet.

Dit kun je meten met een duimstok of rolmaat. Als je de breedte en diepte weet dan kun je de maat voor het compriband bepalen.

Afhankelijk van het merk voegband die je kiest staat de maatvoering op de verpakking van het product. Zo kun je makkelijk jouw goede maat bepalen. Ook hebben de verschillende merken handige tabellen of tools die jou helpen bij het bepalen van de juiste maat. Zorg altijd dat je binnen de maat van het schuimband blijft, anders past deze misschien niet.

Let op: Zit je met een verlopende voeg die onderaan smaller is dan bovenaan (of andersom)? Meet dan de breedte onderaan én bovenaan. Vervolgens kun je verschillende maten compriband gebruiken om de sparing op te vullen.

Stap 2: Compriband aanbrengen

Breng de compriband rondom het te plaatsen kozijn aan op de juiste plek. Deze dient bevestigt te worden aan alle buitenzijden van het kozijn.

De onderzijde wordt nog wel eens overgeslagen. De band kan namelijk niet uitzetten door de druk van het kozijn maar voor de zekerheid kun je de compriband aanbrengen. Je kunt een stanleymes gebruiken om het beginstuk van de compriband rol recht af te snijden. Vervolgens kan je het compriband gaan plakken aan het kozijn door de schutfolie van de band te halen.

Stap 3: Kozijn met compriband plaatsen

Na het aanbrengen kun je het kozijn plaatsen met compriband. Probeer enigzins snel te werken, na het aanbrengen van de compriband begint deze al uit te zetten. Als je te lang wacht dan zet deze volledig uit en vermoeilijkt het de plaatsing.

Stap 4: Onderhoud

Compriband behoudt zijn kwaliteit en functionaliteit tot wel 15 jaar. Uiteraard is het niet verkeerd om om de paar jaar te controleren of de voegband nog goed vast zit en nog functioneel is. Daarnaast is het niet verkeerd om de compriband dan te impregneren en andere additieven die ervoor zorgen dat de voegband waterdicht en UV-bestendig blijft en dat deze genoeg elastisch blijft.

De mogelijkheden bij Toelevering Online

Het opvullen van de ruimte tussen het kozijn en de muur is met behulp van compriband helemaal niet ingewikkeld wanneer je weet wat je moet doen. Heb je nog vragen over het opvullen van de sparing tussen de muur en kozijn, neem dan gerust contact met ons op en onze klantenservice helpt je graag. Bestel jouw kozijnen vandaag nog en krijg deze vanaf 5 werkdagen al geleverd!

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×