Wat is een waterslag bij een kozijn?

Een waterslag is een belangrijk onderdeel van de gevel van een gebouw. Een waterslag zorgt ervoor dat regenwater en vuil niet in in de gevel/spouwmuur kan binnendringen. De waterslag speelt hiermee een belangrijke rol in het beschermen tegen waterschade omdat water en vocht niet in de spouw terecht kan komen. 

Waterslag, raamdorpel, lekdorpel of vensterdorpel

Er zijn veel namen voor een waterslag. Een raamdorpel, lekdorpel,  vensterdorpel zijn allemaal namen voor waterslagen. Een waterslag wordt aan de onderzijde van een kozijn geplaatst en betreft vaak een rij aan elementen die aan elkaar verbonden zijn, zoals raamdorpelstenen. Wanneer er gesproken wordt van een lekdorpel of waterslag is afhankelijk van de lengte/diepte. Een lekdorpel is in feite een korte waterslag.

Welk begrip wordt gebruikt is veelal afhankelijk van het materiaal. Bij een aluminium of kunststof spreken we veelal van een waterslag, in het geval van beton of steen spreken we veelal van een raamdorpel.

Verschillende soorten materialen waterslagen

Waterslagen en raamdorpels kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder kunststof, aluminium, beton en steenachtige materialen (hardsteen, bakstenen, raamdorpelstenen). Hieronder een aantal veel toegepast situaties voor Nederland.

Raamdorpel

Als we kijken naar kozijnen in Nederland dan zijn raamdorpels het meest toegepast voor een waterslag. Raamdorpelstenen zijn vrijwel allemaal gemaakt van een keramische steen die bestand is tegen de weersomstandigheden zodat het jarenlang meegaat. Ze zijn te verkrijgen in tal van kleuren en verschillende dieptes waarbij er vaak keuze is tussen geglazuurd of ongeglazuurd.

Betonnen raamdorpels

Betonnen raamdorpels zijn na de raamdorpelstenen het meest toegepast in Nederland. Deze zijn verkrijgbaar in tal van maatvoeringen en vaak in de kleuren grijs of antraciet. Deze vormen ook vaak een massief gehaal en zijn te bestellen per meter.

Hardsteen

Een andere veel toegepaste waterslag zijn hardstenen raamdorpels. Het hardsteen is bestand tegen de weersinvloeden en hoeven niet behandeld te worden. Het zorgt voor een andere uitstraling dan raamdorpels en zijn een massiever geheel omdat het geen losse raamdorpelstenen zijn.

Vereisten voor een waterslag

Wanneer is er te spreken van een goede waterslag? Om te voldoen aan de functie als bescherming tegen regenwater moet een waterslag voldoen aan de volgende eisen:

  • De hellingshoek van de waterslag moet minimaal 15 graden zijn, zodat regenwater niet tegen het raam opspat.
  • De overstek moet minimaal ca. 40 mm zijn, zodat de bovenzijde van het buitenblad goed beschermd is.
  • De aanwezigheid van een waterhol of vergelijkbare oplossing is een vereiste, zodat het water niet langs de onderzijde van de dorpel terugloopt.
  • De uiteinden van de waterslag horen een opstand te hebben, het zogenoemde kopschot, zodat wateropstuwing in de hoeken niet achter het buitenblad aan de zijkant kan treden.
  • Bij gebruik van een aluminium waterslag is er bovendien vaak sprake van ongewenst geluid door regen en druppels, waardoor er in veel gevallen wordt gekozen voor aluminium waterslagen met antidreunfolie.
  • Het is belangrijk dat het raamkozijn geventileerd kan blijven, zodat bijvoorbeeld condensatie voorkomen wordt. Dit vereist wel correcte isolatie en luchtdichtheid van de binnenschil van het gebouw.

Een waterslag is onmisbaar

Een waterslag is een onmisbaar onderdeel van de afwatering van een gebouw. Ze voorkomen waterschade en beschermen de gevel tegen regenwater. Bij de keuze voor het juiste materiaal en de juiste vorm is het belangrijk om te overwegen hoe het gebouw of de woning eruitziet en wat de specifieke afwateringsvereisten zijn.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×