Wat zijn kozijnankers?

Kozijnankers zijn specifieke bevestigingssystemen die worden gebruikt om kozijnen aan een woning of gebouw vast te zetten. We spreken ook wel van het verankeren van een kozijn. Er zijn verschillende soorten kozijnankers waarbij we hoofdzakelijk onderscheid kunnen maken tussen kozijnankers die meegemetseld worden in de lintvoegen en ankers die bestaan uit een ankerplaat en bevestigingsmateriaal. De belangrijkste functie van kozijnankers is om ervoor te zorgen dat kozijnen stevig en veilig bevestigd zijn aan het gebouw, zodat deze niet kunnen bewegen of uit hun verband kunnen raken. Wij vertellen je alles wat je moet weten over kozijnankers!

Hoe werkt een kozijnanker?

Een kozijnanker werkt door de krachten te verdelen over het anker en het bevestigingsmateriaal. Het kozijnanker wordt aan/in het kozijn gemonteerd en aan of in de muur bevestigd. Dit maakt het kozijn steviger en vermindert de kans op beweging of vervorming.

Hoeveel kozijnankers per kozijn?

Het aantal kozijnankers dat nodig is voor een bepaald kozijn hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en sterkte van het kozijn, de grootte en sterkte van de muur waarin het kozijn bevestigd moet worden, en de omgevingsomstandigheden waaronder het kozijn zal worden blootgesteld. Als algemene regel is het aanbevolen om ten minste twee kozijnankers te gebruiken per kozijn, maar in veel gevallen is het aangeraden om meer kozijnankers te gebruiken.

Het is belangrijk om een deskundige in te schakelen om het aantal kozijnankers te bepalen dat nodig is voor een kozijn. De krachten en belasting die op een kozijn komen te staan door weersomstandigheden zoals sterke wind zijn moeilijk te bepalen. Een deskundige kan de vereiste krachten berekenen en bepalen hoeveel kozijnankers nodig zijn om deze krachten op te vangen en te verdelen over het kozijn en de muur.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kozijnankers die worden gebruikt, elk met specifieke voordelen en nadelen. Sommige kozijnankers worden in de muur bevestigd, terwijl andere aan het kozijn zelf worden bevestigd. Bovendien zijn er ook kozijnankers die in de muur en het kozijn zelf bevestigd worden, om extra stevigheid en stabiliteit te garanderen. Kozijnankers kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals roestvrij staal of verzinkt staal, en kunnen worden afgestemd op de specifieke vereisten van het kozijn en de constructie van het gebouw. Kozijnankers worden veelal onzichtbaar verwerkt in de muur en netjes weggewerkt.

Welk soort kozijnankers aansluit bij jouw klus is veelal afhankelijk van het type kozijn, de manier van plaatsing en het materiaal waarvan het kozijn is gemaakt.

Welke kozijnankers voor welk materiaal kozijn?

Er zijn verschillende soorten kozijnankers beschikbaar, en het is belangrijk om de juiste kozijnankers te selecteren voor het juiste materiaal kozijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest geschikte kozijnankers voor verschillende materialen kozijnen:

Kozijnankers voor houten kozijnen

In het geval van nieuwbouw wordt er bij houten kozijnen veelal gekozen voor kozijnankers met een haakvorm welke een houtschroefdraad hebben om het kozijnanker in het kozijn te bevestigen en een zoekpunt voor in de lintvoeg. In het geval van renovatie is dit veelal geen optie en wordt er vaak gekozen om te werken met houten kozijn met renovatiesponning die gemonteerd wordt middels een stelkozijn en stripankers waarmee het kozijn verankerd kan worden.

Zie de tekeningen hieronder voor meer visuele weergave.

Kozijnankers voor kunststof kozijnen

In tegenstelling tot houten kozijnen kan er niet geschroefd worden in een kunststof kozijn waardoor er een ander soort anker vereist is. Kozijnankers voor kunststof kozijnen zijn speciaal ontworpen voor het bevestigen dit materiaal kozijnen. Dit type kozijnanker wordt aan de zijkant van het kunststof kozijn bevestigd en vervolgens vastgezet in de muur. Bij kunststof kozijnen spreken we ookwel van montageankers of stripanker.

In het geval van kunststof kozijnen hoeft er niet altijd gewerkt te worden met ankers. Kunststof kozijnen kunnen geplaatst worden tegen een stelkozijn/spouwlat en op deze manier verankerd worden. De kunststof kozijnen van Toelevering Online zijn al voorgeboord, deze gaten kunnen gebruikt worden voor de montage. Het kan wel zijn dat er hoekankers op de binnenmuur zitten voor bevestiging van de spouwlat.

Kozijnankers voor aluminium kozijnen

Het plaatsen van aluminium kozijnen is vergelijkbaar aan het plaatsen van kunststof kozijnen waarbij het kozijn voorzien is van een aanslag. Het verankeren van het kozijn kan op eenzelfde manier als kunststof waarbij er gebruik gemaakt wordt van montageankers en/of verankering in het stelkozijn.

Stelbeugels en hoekankers

Tot slot zijn er kozijnstelbeugels en hoekankers. Kozijnstelbeugels worden toegepast in verschillende situatie en worden onderzijde van een kozijn gemonteerd om het gewicht van het kozijn te dragen en geeft de mogelijkheid om het kozijn te stellen.

DTS & Easy Ent onderdorpel

Bij onze houten kozijnen bieden wij de keuze voor een DTS onderdorpel en bij kunststof kozijnen van Gealan bieden wij de optie voor een Easy Ent onderdorpel. Het advies is om deze onderdorpels om de 15 cm te verankeren. Het verankeren kan op verschillende manieren, hoekankers en stelankers zijn hierbij veel toegepast.

Hoe plaats je kozijnankers?

Hoe kozijnankers worden geplaatst, is afhankelijk van het type kozijnanker en de specifieke constructie en omgeving. In het algemeen is het raadzaam om een vakman in te schakelen bij het plaatsen van kozijnankers, om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd. In het geval van montageankers voor kunststof kozijnen kun je onderstaande stappen volgen: Hieronder staan ​​enkele algemene stappen om kozijnankers te plaatsen:

  1. Voorbereiding: verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen, zoals een boor, schroeven, pluggen en de juiste bit. Voordat je begint, moet je bepalen waar de kozijnankers geplaatst moeten worden en hoeveel er nodig zijn.
  2. Bevestig de montageankers aan het kozijn en bepaal waar je gaten moet boren voor de bevestiging.
  3. Boren van gaten: maak gaten in de muur waar je de kozijnankers bevestigt.
  4. Bevestigen van pluggen: plaats de pluggen in de gaten en zorg ervoor dat ze stevig zitten.
  5. Bevestigen van kozijnankers: schroef de schroeven in de pluggen en zorg ervoor dat de kozijnankers stevig vastzitten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de kozijnankers op de juiste manier bevestigt, zodat ze de maximale stevigheid en stabiliteit bieden.
  6. Testen en inspectie: controleer of de kozijnankers stevig vastzitten.

Kozijnankers zijn essentieel

In conclusie: kozijnankers zijn essentieel bij de plaatsing van kozijnen. Ze zorgen voor een stevig geheel en stabiliteit van het kozijn. Niet zeker welke kozijnankers je nodig hebt voor jouw klus?  Schakel een vakman om het aantal kozijnankers te bepalen en om te beslissen welke soort kozijnanker het beste past bij de specifieke constructie en omgeving.

Supersnel kozijnen bestellen

Bij Toelevering Online kun je supersnel kozijnen bestellen in een aantal simpele stappen. Stel jouw kozijnen samen en bestel vandaag nog. Wij leveren al vanaf 5 werkdagen!

Kozijnen bestellen
menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×