Wat is een waterkering bij een kozijn?

Een waterkering voor een kozijn is een afsluiting tussen het kozijn en de spouw. De waterkering zorgt voor een waterdichte afsluiting tussen het kozijn en de spouw. Het is noodzakelijk voor de bescherming tegen waterschade, vochtproblemen en een optimale isolatie. Wat zijn de mogelijkheden en hoe werkt een waterkering? Wij vertellen je meer! 

Waarvoor dient een waterkering bij een kozijn?

Een waterkering zorgt voor een waterdichte afsluiting tussen het kozijn en de spouw. De naden tussen het kozijn en de muur worden lucht- en waterdicht gemaakt. Dit heeft een groot aantal voordelen! Door de waterkering wordt lekkage voorkomen, de lichtdichtheid heeft een isolerende werking en het zorgt voor een vochtvrij huis zonder tochtkieren.  In het Bouwbesluit zijn hierover normeringen gesteld voor het lucht- en waterdicht bouwen, zie voor meer informatie ook:

NEN 2278: Vochtwering in gebouwen
NEN 1027: Beproevingsmethode waterdichtheid
NEN 1026: Beproevingsmethode luchtdoorlatendheid

Verschillende soorten waterkeringen

Er bestaan verschillende soorten waterkeringen die je kunt aanbrengen en welke geschikt is hangt af van de situatie. Voorbeelden van materialen die gebruikt kunnen worden als waterkering zijn:

  • Lateislabbes
  • Waterkerende folies, zoals DPC folies
  • Loodvervangers
  • Lood

Als we spreken over een waterkering bij een kozijn dan gaat het veelal om de waterkering boven het kozijn. We spreken hierbij ook wel van kozijnslabben welke je toepast als waterkerende aansluiting boven het kozijn. Het vocht uit de spouwmuur wordt afgevoerd naar de zijkant van het kozijn zodat het niet ophoopt boven het kozijn, naar binnen kan stromen of waterschade kan ontstaan. Deze is vaak gemaakt van lood of een loodvervanger. Naast deze oplossingen zijn er nog meer materialen en waterkeringen die toegepast kunnen worden, hieronder een aantal voorbeelden die vaak voorkomen:

DPC folie waterkering

DPC folie, ook wel bekend als dampscherm folie, is een waterdichte folie die wordt gebruikt om waterbeschadiging te voorkomen. Het is een dunne en flexibele folie die tussen de muur en het kozijn wordt geplaatst en zorgt voor een waterdichte barrière. DPC folie is speciaal ontwikkeld om damp door te laten, zodat de muur niet beschadigt, maar tegelijkertijd voldoende waterdicht is. Het is een efficiënte en betaalbare manier om waterbeschadiging te voorkomen, waarbij de folie gemakkelijk te installeren is en goed aansluit op de vorm van het kozijn.

Compriband

Een efficiënte en effectieve manier om de opening tussen jouw kozijn en de muur af te dichten en te beschermen tegen wind en water is door het gebruik van compriband. Ook bekend als voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband. Compriband is een soort schuimband met een kleeflaag aan één kant. Door de uitzetting van het schuim vult het compriband de ruimte tussen de muur en het kozijn op, waardoor een water- en winddichte barrière wordt gecreëerd. Lees meer in ons artikel: de afdichting tussen kozijn en muur.

Per situatie verschillend

Het is aan te raden om een waterkering aan te brengen rondom het hele kozijn. Welk type waterkering het meest geschikt is verschillend per situatie en het kozijn dat je gaat plaatsen. Er is wel een duidelijk onderscheid in renovatie en nieuwbouw.

Waterkering bij renovatie

Bij het aanbrengen van een waterkering bij een renovatie ben je afhankelijk van een bestaande situatie waar het kozijn geplaatst kan worden. Zo heb je vaak minder ruimte rondom het kozijn om gewenste waterkering(en) aan te brengen en ben je veelal gebonden aan een bepaalde soort of een reeds aangebrachte waterkering.

Waterkering nieuwbouw

Een waterkering aanbrengen bij nieuwbouw is over het algemeen gemakkelijker. Bij nieuwbouw is er veelal voldoende ruimte om rondom het gehele kozijn een waterkering aan te brengen.

Een waterkering is aan te raden!

In conclusie is een waterkering bij een kozijn een belangrijke bescherming tegen waterschade en belangrijk voor het lucht- en waterdicht bouwen. Door de juiste waterkering te kiezen en deze professioneel te plaatsen, kun je er zeker van zijn dat je huis optimaal beschermd is. Niet zeker welke waterkering het beste past bij jouw klus? Schakel dan een professional in om je te helpen in de keuze en/of plaatsing van de waterkering.

Anderen bekeken ook:

menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×