Het verschil tussen raam en ruit

Wist je dat een raam en een ruit niet hetzelfde zijn? Vaak worden de twee termen als synoniem gezien, maar er zijn significante verschillen die handig zijn om te weten wanneer je jouw kozijnen gaat samenstellen.

Kozijn, raam of ruit?

Het hele plaatje ziet er als volgt uit. In de muur is het kozijn geïnstalleerd, hierin zit het raam dat kan bewegen en in dit raam zit een ruit. Het kan ook zo zijn dat de ruit gelijk in het kozijn geplaatst wordt, zonder dat er een raam tussen zit. Dit is vaak het geval wanneer er geen behoefte is om het geheel open te zetten. Het raam is dus ook niet hetzelfde als het kozijn.

Wat is een ruit?

Een ruit is platweg gezegd alleen het glas waar je doorheen kijkt. Deze glasplaat kan niet bewegen, maar zit vast in het kozijn of raam. Bij Toelevering Online leveren we onze kozijnen met of zonder ruit. Kies je voor kozijnen met ruit (dit noemen we ook wel beglazing), dan kun je kiezen uit meerdere soorten glas voor verschillende isolerende waarden:

  • Standaard HR++
  • Triple HR +++
  • 1-zijdig gelaagd
  • HR+++ 1-zijdig gelaagd
  • HR++ 2-zijdig gelaagd
  • HR+++ 2-zijdig gelaagd

Wat is een raam?

Een raam is het bewegende gedeelte dat zich in het kozijn bevindt. Bijvoorbeeld een draaikiepraam, een binnendraaiend raam of een buitendraaiend raam. Het is eigenlijk het kader waarin de ruit is gemonteerd.

Soorten ramen

Wij hebben een divers assortiment aan kunststof, aluminium en houten ramen.

  • Draaikiepramen: door gebruik te maken van twee assen kan een draaikiepraam zowel verticaal draaien als horizontaal kiepen.
  • Draairamen: een draairaam heeft scharnieren aan de linker- of rechterzijde. Het raam gaat naar binnen of naar buiten open.
  • Valramen: deze ramen vallen naar binnen open, doordat de scharnieren aan de onderzijde van het raam zijn gemonteerd.
  • Uitzetramen: deze ramen hebben een scharnier aan de bovenkant, waardoor het raam naar buiten draait. Dit soort raam wordt vaak gebruikt voor kleinere ramen, zoals in de badkamer of toiletruimte.

Configureer jouw nieuwe ramen en kozijnen

Bij Toelevering Online stel je gemakkelijk en snel jouw nieuwe ramen en kozijnen samen. Je kunt hierbij precies aangeven wat je wilt. Weet je niet welk soort raam het handigst is in jouw nieuwe kozijn? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt onze klantenservice op werkdagen en op zaterdag bereikbaar!

Neem contact op Bekijk alle ramen
menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×