Wanneer gebruik je tweezijdig gelaagd glas?

Gelaagd glas heeft als functie om letsel bij doorvallen te voorkomen. Bij tweezijdig gelaagd glas is de binnenste en de buitenste ruit gelaagd, zowel bij dubbel als bij triple glas. Een gelaagde ruit bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar worden geplakt door middel van een folie tussen deze twee ruiten. De folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk. Tweezijdig gelaagd glas is dus extra veilig, maar is deze extra bescherming nodig in het gehele huis?

Tweezijdig gelaagd glas in je woning

Niet in de gehele woning is tweezijdig gelaagd glas nodig, maar op bepaalde plekken in het huis raden we het wel zeer aan. Eigenlijk geldt: wanneer er aan beide kanten van het glas de mogelijkheid bestaat dat je er doorheen kunt vallen, dan is tweezijdig gelaagd glas een must. Door de folie in de ruiten, blijft het glas namelijk bij elkaar als er iemand tegenaan valt en de ruit breekt. Wettelijk is het niet verplicht, maar in bijna elk nieuwbouw project wordt de norm NEN3569 toegepast. Dit zijn richtlijnen opgesteld door de NEN met betrekking tot de toepassing van tweezijdig gelaagd glas. 

De begane grond

Zoals je je wellicht kunt voorstellen is tweezijdig gelaagd glas vooral op de begane grond belangrijk, omdat je daar aan beide zijden in direct contact kan komen met het glas. Bij glazen deuren en schuifpuien is dit extra veilige glas in onze ogen een must. We leveren onze beglaasde deuren en schuifpuien dan ook standaard met tweezijdig gelaagd glas, wij bieden geen mogelijkheid tot ongelaagd glas in een deur of pui. Daarnaast adviseren we om ook zijlichten van de deuren altijd te voorzien van tweezijdig gelaagd glas. 

Glas op een verdieping

Op een verdieping volstaat eenzijdig gelaagd glas, ook als het kozijn doorloopt tot aan de vloer. De gelaagde ruit zit dan aan de binnenzijde, waardoor het glas van binnenuit voor voldoende bescherming zorgt. Wanneer je een balkon hebt, dan is het vanzelfsprekend wel belangrijk dat er ook op een verdieping tweezijdig gelaagd glas wordt geplaatst.

Kozijnen vanaf 85 cm boven de vloer

Als een kozijn 85 centimeter of meer boven de vloer wordt geplaatst, dan is het risico op doorvallen zo minimaal, dat ongelaagd glas prima volstaat. Dit geldt zowel op de begane grond als op een verdieping. Denk bijvoorbeeld aan een keukenraam. De tweezijdig gelaagde ruiten bieden geen extra isolatie ten opzichte van het standaardglas, dus dit heeft geen effect op de isolatiewaarde.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende soorten gelaagd glas? Of kun je wel advies gebruiken? Onze klantenservice is maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 22:00 uur te bereiken. In het weekend kun je ons jouw vraag stellen van 09:00 tot 16:30 uur. Neem contact met ons op via de chat, WhatsApp, mail of bel naar 085 8085 030.

Neem contact op
menu
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×